Руският президент Владимир Путин изненадващо обяви, че няма да гони американски дипломати в отговор на мерките на Белия дом срещу 35 руски служители на Външно.

По-рано днес Министерството на външните работи на Русия внесе предложение президентът да обяви 35 американски дипломати за персона нон грата. Информацията дойде от изявление на руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Владимир Путин дори кани децата на американските дипломати на елха в Кремъл. А евентуален отговор на US мерките той нарече: "безотговорна дипломация".

Сергей Лавров препоръча кои да бъдат изгонени и кои сгради - затворени.

Както Клуб Z писа, нощес администрацията на президента Барак Обама наложи нови санкции на Русия, включително експулсиране на 35 руски дипломати от САЩ във връзка с хакерските атаки на президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп.

По думите на Лавров обвиненията на САЩ, че Русия се е намесвала в американските избори са "безпочвени".

Лавров каза по-рано, че Москва няма да остави санкциите на Вашингтон без отговор и ще действа на принципа на реципрочността.

В допълнение ведомството предлагаше да се затворят две сгради в руската столица, използвани от американското правителство.

Конкретно министерството предлагаше на президента да се експулсират 31 дипломатически служители от посолството на САЩ в Москва и четирима от консулството в Санкт Петербург, стана ясно още от думите на Сергей Лавров.