Точно след година, от януари 2018 г., България ще председателства Съвета на Европейския съюз, а домакин на основната част от събитията ще бъде Националният дворец на културата.

Повече от 20 хиляди делегати, президенти и премиери ще заседават в обновените пространства на Двореца, а вече огромни изображения на начина, по който ще бъде обновена сградата, са издигнати по фасадата ѝ.

„Започваме национална кампания „НДК Промяната“ – съобщи директорът на институцията Мирослав Боршош. – Промяна такава, от каквато има нужда цялата ни държава. Ще трябва да направим така, че решенията, които ще се взимат тук за бъдещето на Европа, да са най-добрите за България. И всичко това ще се случи в НДК.“

Преустройството на сградата започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., когато НДК се очаква да е най-модерният културен и конгресен център у нас.

Визии с дължина 22 метра върху фасадата на НДК, както и кампания в София и цялата страна, повдигат завесата на предстоящото преобразяване на Двореца в символ на европейска България.

След обновяването Зала 3 ще е най-впечатляваща – тя ще бъде Пленарната зала на Съвета на ЕС в София и ще е по-функционална дори от тази в Брюксел. Освен нея и прилежащите ѝ пространства, ремонтът обхваща още зала 2, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, входовете А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрива.

Изцяло се обновява също информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът предвижда въвеждането на нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Ще се дигитализират и системите за управление и комуникация.

"Площад Славейков"