Верижна катастрофа на АМ "Тракия" край Карнобат беше върхът на кошмара, който окончателно затвори единстения ни цял аутобан днес. Десетки коли са блокирани, в тях има хора, тръгнали да празнуват.

Верижни катастрофи имаше и на АМ "Хемус" и "Струма", където са пострадли трима.

Масово зрители пращаха към телевизиите отзиви, че никой не е видял снегорин. Въпреки това към 19 ч репортер на медията предаде, че на катастрофата по южната магистрала са се появили верижни военни БТР-и.

Георги Златев от АПИ каза, че пътищата били обработени против заледяване, но вятърът после объркал нещата. Той нарече обстановката "изключително динамична".

Катастрофи обаче резонно са станали и по стария път през Карнобат-Айтос, откъдето бе пренасоено движението.

По-рано през деня бе съобщено, че движението  в двете посоки на АМ "Тракия" в участъка Карнобат-Бургас е прекратено. Обходният маршрут е Карнобат - Айтос - Ветрен - Бургас.

Силен вятър, виелици и обилен снеговалеж затрудняват движението и по пътя Бургас- Варна, Айтос- Провадия и Карнобат-Шумен, съобщи bTV.

Над 600 машини участват в обработката срещу заледяване на пътните настилки в цялата страна.

Заради сериозни снегонавявания са затворени за движение проходът Троян - Кърнаре, както и пътя Шипково – Рибарица. Очаква се днес и утре снеговалежът да продължи в Родопите.

Зрители на bTV съобщават, че в района на Карнобат преди Рижкия проход видимостта е изключително ниска, а заради вятъра има сериозни снегонавявания. В резултат движението е почти спряло, има и няколко катастрофи. От АПИ обявиха обходен маршрут: Сунгурларе-Петолъчката-Карнобат.

По път III-208 между Айтос и отклонението за Руен, автомобилите над 10 т трябва да се движат задължително с вериги, посочват от пътната агенция.

Ограничено e движението за МПС над 10 т през Котленския проход. Всички автомобили до 10 т задължително да се движат с вериги.

За облекчаване на трафика и безопасността днес - в последния работен ден преди Новогодишните празници, от 16 до 20 часа се ограничава движението на тежкотоварните камиони по най-натоварените пътища – автомагистралите, Видин –Ботевград, Благоевград – Кулата, п.в. „Коритна” – Велико Търново – Шумен, Русе – Велико Търново, Калотина – Капитан Андреево, Дуранкулак – Варна – Бургас, Околовръстния път на София, Симитли – Гоце Делчев, Пловдив – Смолян и Бургас – Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

През прохода Владая днес от обяд и утре до обяд ще бъдат осигурени две ленти в посока Перник за по-голяма пропускливост на трафика. Препоръчваме на шофьорите да използват и автомагистрала „Люлин“, която осигурява по-бързо и по-комфортно излизане от София.