Бюджетният (консолидиран) излишък на България за 2016 г. се очаква да бъде 1,5 млрд. лв. или 1,6% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Това съобщиха от Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, на база предварителни данни и оценки за изпълнението на бюджета.

Хазната е на плюс за първи път от 2008 г., когато управляваше Тройната коалиция. Тогава имаше 1,99 млрд. лв. преизпълнение. Преди това - в периода 2003-2008 г. - също имаше излишъци.

От 2009 г. обаче последваха години на бюджетен дефицит, което е нормално при условия на икономическа криза и засилване ролята на държавата. А през 2014 и 2015 г. дефицитът се дължеше главно на последствията от фалирането на КТБ.

Дали правителството на Бойко Борисов в оставка ще разпредели тези милиард и половина лева в оставащите дни от мандата си и по какъв начин ще стане това - засега няма яснота. Възможно е парите да бъдат изхарчени и от служебното правителство, което ще бъде съставено от новоизбрания президент Румен Радев, подкрепен от БСП.

От информацията на финансовото ведомство става ясно, че излишъкът на първо време ще отиде във фискалния резерв. Ето точния цитат:

"Освен спестения ресурс за финансиране на планирания с разчетите към ЗДБРБ за 2016 г. дефицит по консолидираната финансова програма (в размер до 2% от прогнозния БВП), на РАЗПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ към края на 2016 г. остава и ресурсът от формирания бюджетен излишък за годината."

Към 30 ноември средствата във фискалния резерв са 14,32 млрд. лв., в това число 12,6 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 1,7 млрд. лв. вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др.

От Министерството на финансите изтъкват, че постигнатите бюджетни резултати излъчват силен сигнал за водената последователна политика, насочена към осигуряване на устойчива фискална позиция в средносрочен хоризонт.

Причините за излишъка са най-общо две, с почти еднаква тежест - по-високите приходи в хазната и по-ниските разходи.

Постъпленията от данъци се увеличават с близо 2,1 млрд. лв. на годишна база, като ръст има при всички основни налози и осигурителни вноски. Приходите от ДДС са с 0,9 млрд. лв. повече (11,5% ръст).

Консолидираните разходи се очаква да бъдат 32,436 млрд. лв., което е 93,2% от годишния разчет. С около 2 млрд. лв. по-малко ще бъдат разходите, свързани със средствата от Европейския съюз. Причината е в по-ниското усвояване в началния етап на проектите по оперативните програми и Програмата за развитието на селските райони в новия програмен период (2014-2020 г.).