КОЙ трябва да подаде оставката на кабинета "Орешарски"?

На този въпрос, уреден иначе в конституцията, оказа се, не може да отговори самият министър-председател Пламен Орешарски. Днес той бе в парламента за гласуването на петия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Този път за провал на правителството във фискалната политика. 

Очаквано обаче, след вота Орешарски не подаде оставка. Въпреки че такова обявление направи в началото на седмицата на пленум на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. Тогава той се обяви "за" предсрочни избори още в края на юли и даде заявка, че премиерът ще подаде оставка веднага след гласуването на вота на недоверие този петък.

Нищо подобно обаче не се случи, а отговорът на Орешарски на въпроса кога ще сдаде поста бе лаконичен:

"В парламентарна република Народното събрание е върховният орган. Пише го в конституцията".

След което отказа да отговаря на питания, свързани със заявената, но все още неподадена оставка. Не му се размина. 

На въпроса, ако не той, то тогава кой трябва да "напусне" правителството - Сергей Станишев или Лютви Местан например, Орешарски пак повтори тезата за парламентарната република. 

На припомнянето на думи, заявени от самия Орешарски преди седмица, че ако усети колебание в подкрепата на някой от партньорите БСП или ДПС, ще подаде оставка, пък каза"

"Вотът доказа, че и към настоящият момент има подкрепа. Друг е въпросът за хоризонтите на двете политически партии и парламентарни групи относно този мандат. Има политически сили, някои от тях дори твърдят, че оставката трябва да се забави, че да не отидат изборите през август".

"Разговарях с двамата лидери, но отговорът няма да удовлетвори вашето въображение, че някой друг ми спуска решенията. Очевидно не е така", заключи малко неясно министър-председателят.

Така въпросът кога ще си отиде правителството "Орешарски" отново остана отворен. Очаква се евентуалните дати да бъдат обсъдени официално на свикания идния вторник от президента Росен Плевнелиев Консултативен съвет за национална сигурност.