Пътят Айтос – Карнобат е отворен. Бедстващите автомобили са изведени от участъка. Аз съм на място. Обещавам, че всички ще посрещнат Новата година там, накъдето са тръгнали.

Това написа във фейсбук профила си министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Той е в района на айтос и Карнобат с МВР-шефа Румяна Бъчварова.

Остават затворени за движение първокласният път I-6 „Петолъчката” - Бургас и АМ „Тракия“ в отсечката п.в. „Зимница“ – Бургас. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да не тръгват по тези направления докато не се подобрят атмосферните условия и не се разчистят пътните отсечки от снегонавяванията - лично информира Борисов на страницата си.

Два са алтернативните маршрути за Бургас – път II-53 Ямбол – Средец – II-79 - Бургас или път II-79 Елхово – Средец – Бургас.

По-рано областният на Бургас каза, че обстановката се е оказала по-сложа, отколкото си е мислел. 

Сутринта мислех, че за 2 часа ще освободим 10-те километра трасе от "Тракия", но бях много бързо разубеден от времето.

Това каза пред Нова тв областният управител на Бургас Вълчо Чолаков по повод заявените от премиера в оставка Бойко Борисов очаквания до 14 ч днес магистралата да бъде отпушена.

Вълчо Чолаков заяви още:

"Теренът е такъв, че предизвиква тежки навявания. Минава багерът и след 10 мин. мястото изглежда по същия начин."

Преди това от пътната агенция (АПИ) казаха, че през нощта е имало общо в страната 900 снегорина, като се има предвид, че в големи части въобще няма сняг.

"Успели сме да извозим до сутринта доста хора - настанени са в хотели в Карнобат, има настанени в детска градина в Айтос и в Бургас" - допълни Вълчо Чолаков.

"От сутринта специално в участъка в Миролюбово бяха изтеглени над 70 коли, трудно ми е да ви кажа бройката която остава", каза още областният.

Освен техниката на военните – БТР-и и МТЛБ той отбеляза, че има и излезли доброволци – граждани с багери.

Не можем да се анжажираме с час в никакъв случай, допълни той.

Според областния са осигурени храна, вода и гориво за закъсалите коли. От сутринта са извозени майки с деца, снощи е изведена и една родилка.

Пред Нова тв обаче хора единодушно казаха, че са прекарали нощта "в бездната". Никой не е видял храна и вода, или екипи, които да помогнат. На 112 никой е е знаел нищо, за да даде информация. И така са прекараи някои по над 16 часа. 

Малко след 11 ч министър-председателят в оставка Бойко Борисов е пристигнал в Карнобат, съобщи за Радио "Фокус" кметът на община Карнобат Георги Димитров.