СИМОНА РУСЕВА

Присъединяването на Крим към Русия е само началото. Почти четвърт век след  разпада на Съветския съюз сега иде време да събираме отломките.

Това написа в туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин късно снощи, след като вчера Русия отбеляза Деня на независимостта. На голям прием в Кремъл Путин раздаде щедро медали.

На 12 юни 1990 г. Русия прокламира суверенитета си, а през декември идната година и независимостта си. Това сложи началото на разпада на СССР.

“На 12 юни 1990 г. се появи пукнатина в съветската скала. След това настъпи сгромолясването. Кой ли знаеше тогава, че трусовете ще продължат почти четвърт век? Сега настъпи времето да се събират отломките”, написа Рогозин.

Същевременно той признава, че идеята Волгоград да си върне историческото име Сталинград била негова, а не на президента Путин. Това не бивало да става в чест на Сталин, а в памет на хилядите, загинали при обсадата на Сталинград от хитлеристите (юли 1942 до февруари 1943 г. – бел. ред.).

Миналата седмица беше съобщено, че Владимир Путин имал идея да преименува Волгоград на Сталинград. Наложи се пресслужбата на Кремъл да опровергава подобни “недомислици”. 

“Журналиситте не схванаха нюансите от разговора на президента Владимир Путин с ветерани в Нормандия на 6 юни и неправилно изтълкуваха неговите думи (б.р. за преименуването на Волгоград)”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Рогозин, както и комунистите на Зюганов открито се обявяват за връщане името на Сталинград. Малко вероятно е руският вицепремиер да се е решил сам на подобен ход, коментират запознати. Да припомним, че Путин обяви разпада на Съветския съюз за “най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век”. 

Що се отнася до Дмитрий Рогозин, той е известен с провокационните си изказвания. В средата на май Румъния затвори въздушното си пространство за неговия самолет. Руският вицепремиер е в забранителния списък на ЕС да посещава страни от съюза – част от наложените санкции, последвали анексирането на Крим. Тогава вицепремиерът националист изрече: “Следващият път ще дойда с бомбардировач TU 160!”