Правителства по света са спирали достъпа до интернет на национално ниво над 50 пъти тази година, разказва The Wire. Това блокира информацията по време на избори, забавя икономиката и ограничава свободата на словото.

В най-лошите случаи спиранията на интернета са свързани с тежки нарушения на човешки права, обяснята Дежди Олукотун, висш мениджър в организацията за дигитални права Access Now.

"Това, което открихме, е, че спиранията на интернет вървят ръка за ръка със зверства", твърди той.

Например в Етиопия е имало почти постоянно блокиране на социалните мрежи и интернет тази година, особено по време на протести, по време на които са убити десетки - точно когато е много трудно да има информация за това какво се случва.

Няколко лидери са се опитвали да ползват спирания на глобалната мрежа, за да влияят на демократичния процес, включително на избори.

“В Уганда през февруари имаше спиране на социалните мрежи от президента Мусевени около изборите, това стана и в Гамбия", обяснява Олукотун.

Има и по-невинни случаи - три правителства например спрели Мрежата, защото счели, че това ще спре ученици да преписват на важни изпити.

"Като цяло правителствата искат да разширят достъпа до интернет", твърди специалистът.

Много държави дори влагат милиарди за свързването на света.

Според скорошно изследване на столетния тинк-танк Brookings Institute, спиранията на мрежата са стрували 2,4 млрд. на света през миналата година.

Най-големите загуби са в Индия - 968 млн. долара, Саудитска Арабия, 465 млн. и Мароко, 320 млн. Според института това са консервативни оценки, които вземат предвид само спад в икономическата активност или спадове в увереността на инвеститорите.

Има и други начини да се ограничи интернетът, не само с национални забрани - например частично да бъдат блокирани някои сайтове. Шампион в тази практика е, разбира се, Китай, но и на много други места се блокират временно определени социални мрежи.

Притеснително е и че правителствата вече активно работят за това да създават блокирания, които да не могат да бъдат заобиколено просто като отвориш "прокси" в Google - сайт, който пренасочва сигнала и заобикаля простите блокове. 

Решението според Олукутун е големите организации като Международния телекомуникационен съюз - агенция на ООН - да реагират, когато имат такива случаи.