"Премиерът от сутринта е на място и ръководи операцията по извеждането на бедстващите хора."

Това каза на брифинг Севделина Арнаудова - медиен съветник на министър-председателя, по повод изявленията на БСП - че правителството в оставка е поставило живота на стотици хора в риск заради лоша организация на движението в празничните дни

"Не оправдавам евтин популизъм от страна на една претендираща за сериозна политическа партия, каквато е БСП, да излезеш и да кажеш, че абсолютно нищо не се прави. Очаквам г-жа Нинова да обърне внимание на младите дихатели в БСП - малко по-внимателно да боравят с тезите и термините си, когато се опитват да се държат като сериозна опозиция, защото наистина не е сериозно това, което излезе като реакция от тяхна страна.

Очаквам освен снега, да спрат и дъжда, да обещаят само слънце и най-вероятно козирки по всяка една улица, магистрала и каквото и да било трасе.

На Социалисти'2016 им желая повече разум, смирение и дано Социалисти'2017 да са малко по-разумни и отговорни към обществото, за което твърдят, че искат техния глас и защитават интереса му“, обясни Арнаудова, цитирана от "Фокус"

По-рано от БСП разпространиха позиция, според която виновен за пътната блокада е президентът Росен Плевнелиев, защото е оставил правителството на власт.

 „Свикнахме вече с безпомощността на това правителство, но не можем да се примирим с неговия цинизъм. Виновни ще се окажат пак или шофьорът на някой ТИР, или административен ръководител, който не бил затворил пътя.

Но чия е вината, че един и същи проблемен участък създава еднотипни проблеми всяка година и нищо не се предприема? Кой е отговорен, че цяла нощ бедстващите не са видели представител на институция, нито са получили някаква информация- за тях, за колите им, за обстановката? Що за ред е този, в който институциите чакат министър-председателят да се появи по телевизията, за да се задействат?”, се казваше в позицията на червените.

Оттам казват, е никой не управлява никакви процеси в момента, правителството върви след събитията и допълват, че "може би АПИ се е захласнала с обявената на 29.12.2017 голяма поръчка за над 200 млн.лв. за новата тол система и са забравени основни задължения.”

"Пуснахме изцяло движението към Бургас. В участъка от Карнобат до Бургас го правим контролирано със снегорини отпред, защото има тежки навявания на няколко места."

Това пък обави малко по-късно министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павловапред "Фокус" във връзка  края на кризисната ситуация, при която стотици хора нощуваха на магистралата.

„Пуснахме движението в Айтоския и Ришкия проход и отваряме движението по главен път I – 6 – от Петолъчката до Бургас“, добави тя.

Павлова апелира водачите да не пътуват, ако не им се налага.

„Пътуващите да карат с ограничение на скоростта, защото продължават навяванията, особено в района около Карнобат и Айтос – както по магистралата, така и по първостепенните пътища“, обясни Павлова.

„Апелираме за внимание, ограничена скорост, зимни гуми и готовност за зимни условия“, подчерта тя. „Пътищата са проходими, но все пак при тежки зимни условия“, каза още министърката.

Снимка: Профил на Бойко Борисов във фейсбук

По-рано днес премирът в оставка Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова и др. отидоха в Айтос, което съвпадна с пускането на движението.