При нападение в дискотека в централната част на Истанбул в новогодишната нощ са загинали поне 39 души, включително 15 или 16 чужденци. Ранените са 69, от които четирима са в тежко състояние, а един - в критично. Това съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

По-късно посланичката ни в Анкара Надежда Нейнски потвърди пред Би Ти Ви, че сред ранените има и млада българка - 28-29-годишна. Дипломатката е в болницата, където на момичето е направена операция.

Приятелката на ранената още е в шок. Двете млади жени са пристигнали от Норвегия, където работят, в Истанбул, за да отпразнуват Нова година.

От МВнР съобщиха малко по-късно, че операцията е приключила и ранената българка е в стабилно състояние.

Надежда Нейнски сподели, че и самата тя е трябвало да посети нападнатия нощен клуб след полунощ. Тя разказа, че част от посетителите на клуба са скачали в Босфора, когато терористът е открил огън, за да се спасят. По-късно били извадени от водата от силите на реда. 

Досега са идентифицирани само 21 от телата. Сред загиналите има граждани на поне 5 държави - Саудитска Арабия, Мароко, Ливан, Либия и Израел, съобщи Анадолската информационна агенция, цитирайки Фатима Бетюл Саян Кая.

"Все още се води операция по издирването на терориста. Надявам се, че ще бъде заловен скоро", допълни той.

Нападателят е открил огън час и петнайсет минути след настъпването на Нова година (1,15 ч местно време) в пълен нощен клуб в района "Ортакьой" в европейската централна част на Истанбул, съобщиха агенциите. Става дума за клуб "Рейна", един от най-популярните в мегаполиса, с красива гледка към Босфора.

Охранителна камера е заснела човек, облечен в тъмни дрехи, да нахлува в нощния клуб секунди преди да се разхвърчат гилзите от стрелбата. Предполага се, че заснетият може да е терористът. 

Терористът първо е убил полицай пред заведението, след това е нахлул вътре и е открил масова стрелба. В клуба е имало между 500 и 600 посетители, които са празнували Нова година. За да се спасят, някои са скочили в Босфора и после били спасени от органите на реда.

"Бях прострелян в крака. Тези луди хора влязоха и стреляха на месо", казал един от пострадалите, цитиран от Си Ен Ен. 

Някои свидетели говорели за няколко нападатели, говорещи на арабски, като единият бил облечен като Дядо Коледа. Властите не са потвърдили тази информация.

До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт. Според местни експерти атаката много прилича на тази в залата "Батаклан" в Париж пред 2015-а. 

"Това е атака срещу "западния начин на живот". Това е атака срещу светския, градски начин на живот в Турция. И това просто ще даде стимул на културни сблъсъци и поляризация на Турция", е заявил Айкан Ердемир, бивш член на турския парламент, цитиран от Си Ен Ен.  

Това е поредната терористична атака в Турция. На 10 декември 2016 г. две експлозии в Истанбул убиха 44 души, сред които 37 полицаи, и раниха 155 души след футболен мач. На 17 декември кола бомба уби 13 войници в Кайсери.

 
След това турски полицай застреля руския посланик в Анкара.
 
 
Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган заради атентата, съобщи пресслужбата на Кремъл. 
 
"Трудно е да си представим по-цинично престъпление от убийството на мирни хора в разгара на новогодишно празненство. За терористите обаче са напълно чужди понятията от човешкия морал. Наш общ дълг е да дадем решителен отпор на терористичната агресия", казва Путин в телеграмата и потвърждава, че Русия ще продължи да бъде надежден партньор на Турция в "борбата с това зло". 
По-рано президентът на САЩ Барак Обама, който е на почивка в Хаваи, изрази съболезнования и нареди на екипа си да предложи помощ на турските власти, съобщиха от Белия дом.
 
 

В Генералното консулство на България в Истанбул има сформиран кризисен щаб, а телефонът за връзка е

+ 90 533 383 64 14

Очаквайте подробности.