Засега няма данни за загинали или пострадали български граждани по време на поредния акт на насилие в турския град Истанбул. Това съобщи външният министър Даниел Митов.

При проблеми българските граждани може да се свържат с Генералното ни консулство там на тел. + 90 533 383 64 14.

Посрещането на Новата година в Истанбул бе окървавено от поредния терористичен акт, при който десетки невинни граждани загубиха своя живот, написа Митов във фейсбук.

"Солидарни сме с народа на Република Турция в този тежък момент. Изразяваме своите съболезнования на близките на загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите", каза външният министър.

И още - България като член на ЕС и НАТО, като приятелска и съседна на Турция страна, решително осъжда нападението над цивилни граждани и изразява своята солидарност в защитата срещу общата опасност от тероризма.

При нападение в истанбулска дискотека в новогодишната нощ загинаха поне 39 души, включително 15 или 16 чужденци. Ранените са 69, от които четирима са в тежко състояние. Полицията все още издирва терориста.

Нападателят е открил огън час и петнайсет минути след настъпването на Нова година (1,15 ч местно време) в пълен нощен клуб в района "Ортакьой" в европейската централна част на Истанбул. Става дума за клуб "Рейна", един от най-популярните в мегаполиса, с красива гледка към Босфора.

Терористът първо е убил полицай пред заведението, след това е нахлул вътре и е открил масова стрелба. В клуба е имало между 500 и 600 посетители, които са празнували Нова година. За да се спасят, някои са скочили в Босфора и после били спасени от органите на реда.