Тема №1 във футбола в последните седмици е как Китай излива умопомрачителни пари в любимата игра. Фантастични средства дори за разбиранията в Европа. Играчи и треньори в зенита си предпочитат да отлетят за Далечния Изток, вместо да продължават да търсят трудна слава на Стария континент. Това е възможно само по един начин - с много пари.

Сделки, които стряскат

През миналата година трансферните рекорди в Китай бяха счупени няколко пъти. За няколко дни. "Жиангзу Сунинг" плати 25 милиона паунда (29 млн. евро) на "Челси" за бразилеца Рамирес. "Гуангджоу" излезе напред, като брои 36 млн. евро на "Атлетико" (Мадрид) за Джаксон Мартинес. Броени дни по-късно "Жиангзу" отново стъпи най-отгоре - 45 млн. евро за Тейшейра на "Шахтьор" (Донецк).

Ето че европейските клубове вече почнаха да изкарват пари от звездите си, при това трансферите не стават между тях. Средствата идват отдалеч и дестинацията доскоро бе напълно неочаквана.

И ако имената, изредени по-горе, не ви говорят много, да видим какво ще кажете за следващите. "Шанхай SIPG" реши да плати 68 милиона евро на "Челси" за бразилеца Оскар, който е само на 25 години, но не е съгласен със статута на резерва на "Стамфорд Бридж". Заплатата на халфа е по-висока от тези на Лео Меси и Кристиано Роналдо, равностойна е на 469 хиляди евро на седмица.

А вече всички разбраха, че най-много пари във футбола вече ще взема Карлос Тевес, загърбил любимия си "Бока Хуниорс", за да бъде позлатен от "Шанхай Шенхуа" - 717 хиляди евро на седмица или 37 млн. на година.

Карлос Тевес игра в грандове като "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Ювентус", "Бока Хуниорс"...

Не всички са изкушени. Някои още държат да се доказват в Англия, Испания, Германия, Италия, в Шампионската лига... Роналдо е отхвърлил фантастичните дори за него 100 млн. годишно от клуб, чието име не бе споменато от агента му Жорже Мендеш. Според испанската преса това е същият "Шанхай Шенхуа". 

Асовете на "Манчестър Юнайтед" Златан Ибрахимович и Уейн Руни също не искат още да погледнат на изток. Говори се, че Златан е бил изкушаван с 1,2 млн. евро на седмица. А Уейн Руни - с 88 млн. за три години. Лидерът на "Манчестър Сити" Яя Туре също е предпочел да поиграе още малко в родината на футбола. На него са били обещани 677 000 евро на всеки 7 дни.

Забравете приликите с Америка

Някои побързаха да припомят, че през 70-те и началото на 80-те години кариерите на идоли като Пеле, Джордж Бест, Франц Бекенбауер, Йохан Кройф и т.н. приключваха в Америка. Най-нормалното нещо е да се прелети океана, културата е близка, а животът по-евтин. Същевременно напрежението е несравнимо по-малко.

Но пак да припомним, че става въпрос за футболисти на 25-26 години или около 30-те, което все още е много добра възраст.

"Шанхай SIPG" плати 56 милиона евро на "Зенит" (Санкт Петербург) за бразилеца Хълк през 2016 г.

Ами треньорите? Бразилецът Луиш Фелипе Сколари предвожда шампиона "Гуангджоу", Андре Вилаш Боаш - един от учениците на Жозе Моуриньо, ръководи споменатия "Шанхай SIPG", където звезда е познатият латиноамериканец Хълк.

Густаво Пойет тренира "Шанхай Шенхуа" с асове като Демба Ба, Обафеми Мартинс, Фреди Гуарин и вече Карлос Тевес. Сърбинът Драган Стойкович е в "Гуанджоу R&F", а след "Манчестър Сити" Мануел Пелегрини пое "Хебей Чайна форчън".

Могат да се изредят още имената на Хайме Пачеко ("Тянжин Теда"), Феликс Магат ("Шандонг"), Фабио Канаваро ("Тянжин Куанжан")... Тези наставници пък са в златната треньорска възраст, не са престарели.

Мануел Пелегрини е и сред големите треньорски имена в Китай.

Откъде идват парите? 

Няма да се изненадате - на първо място от държавата. В основата на всичко е ръководителят на Китайската комунистическа партия и президент на страната Си Дзинпин. Този човек гледа поне с 10 години напред, що се отнася до спорта. През 2015-а той прие план до 2025 г., чиято цел е Китай да стане световна сила в най-комерсиалните спортове, сред които и футболът.

Финансовата инжекция за спорта възлиза на 704 милиарда евро. Идеята е не само да се привличат скъпи звезди, а Китай да почне да произвежда собствени добри играчи. Поради което се инвестира в детско-юношеския футбол. Идеята е в следващите 3 години да бъдат създадени 20 000 школи и 70 000 терени. Броят на китайските футболисти трябва да достигне 100 000. Взема се "ноу-хау" от най-добрите футболни академии в Европа.

Китай вече готви кандидатура за домакинство на световното през 2026-а или 2030 г. И ако президентът на ФИФА Джани Инфантино прокара идеята си мондиалът след 9 лета да събере 48 отбора, това ще пасне идеално на азиатската гигантомания. Както виждате, стадионите и базите скоро ще са налице. Вече са.

Бизнесът също не жали средства във футбола - насърчаван от държавата. Зад изредените по-горе отбори стоят големи фирми, общини... Така бе създадена местната Суперлига.

Няма причина процесите да не продължат през тази година. Чакаме следващите големи имена в китайския футбол. И големите числа в техните трансфери.