Нека не се лъжем - всяко момче посяга към китарата с една едничка цел... Да изсвири онази жица на Стив Вай от клипа с Дейв Лий Рот?

Глупости! За да сваля мадами, естествено... 

Признава го дори и големият Ерик Клептън. Него обаче - особено с прякора Бавната ръка, няма да го видим по-долу в тази класация. Каналът mojo прави едно от любимите си неща - събира Топ 10 на нещо си, свързано с рока... В случая обаче класацията може да се каже, че е "хард енд хеви" и в двата смисъла.

Защото героите по-долу до такава степен са се поувлякли в репетиране, че не е ясно въобще какво време им е оставало за някакви си момичета....

10. обаче са The Smiths с песента This Charming Man, която не е пълна с арпежи... Изобщо в тази класация не става дума за това.

Но със сигурност имат много шантав звук с "Рикенбекър" и "Фендер Телекастер".

9. е този мастърпийс Little Wing на... е, познахте - Негово Величество Джими Хендрикс

Избрахме за вас една почти 7-минутна версия:

8. Джо Фрушиантеееее!!!.... Шапки долу пред този враг на къпането на коса, който обаче всеки път, когато се завърне в Red Hot Chili Peppers, ги изстрелва отново в облаците. Парчето е Snow.

... А пък какви двугласия измисля и изпява Фрушианте... Мълчим с уважение!

7. Има ли изненадани?! "Металика" с ненадминатия Master of Puppets - албумът, който през 2016-а навърши точно 30 години. Доказал ли се е във времето, как мислите, а?

Вариантът е с Роб Трухильо на баса.

6. Чудите се - щом "Металика" са седми, кой ли ще е по-напред. Ами ето такива психопати като Dream Theater. Композицията,... ако изобщо това нещо може да бъде наречено с тази ограничена дума, е Scene Seven: I. The dance of Eternity.

Абстрахирайте се от басиста, клавириста, щрайх секцията, безкрайните неравноделни размери и пр... Само за китарата на Джон Петручи говорим!

5. Dragon Force - Through the Fire and Flames.

Добе де - Херман Ли не е наред с главата, съгласни сме!

4. Animals as Leaders, а парчето е Cafo от 2009 г. 

Нигерийският американец Тосин Абаси ги сформира едва през 2003 г., а самият той е роден през 1983. Леле, някои от горните звезди вече са били умрели от славата си по това време!

Струните са малко в повече, нали обърнахте внимание?

На № 3 - дръжте се - е яко метъл... Е, не точно - Марк Нопфлър и Sultans of Swing на неговите Dire Straits

Доста интересен поглед на съставителите на класацията. Но пък как само пощипва струните на своя античен "Страт", а?

2. Да си го кажем честно: ясно е, че на Cliffs of Dover надали много от нас са се катерили... Но признайте - колко от не-китаристите, четящи тук, знаят за Ерик Джонсън? 

Да, именно това парче има "Грами" през 1990 г. за най-добро рок инструментално изпълнение. И по същество представлява сбъднатата мечта на всеки китарист: солираш на воля непрекъснато 6 минути и никой не те закача...

№ 1 в класацията на mojo е Eruption - но не онези с тъмнокожото диско, а песента на Van Halen, в която Еди наистина изригва.

Понеже е почивен ден, ето ви го в 11-минутен вариант - ще има време да слезете и да проверите дали е втасало киселото зеле, а той още ще солира...

.Ами къде са Стив Вай, Джо Сатриани, Слаш, Марти Фрийдман...

Извън класацията ви поздравяваме с един Джейсън Бекер и неговия Perpetual Burn.

Геният, който днес пише музика само с очите си, скован неподвижен от коварна болест, направо изригва в това парче.

Хора, това е много свирене, ей! Не го правете сами вкъщи...