Директорка на столично училище може да се окаже "депутат за един ден".

Ирена Анастасова трябва да попълни редиците в парламентарната група на "Коалиция за България", след като днес Народното събрание гласува оставката на червения Георги Кадиев. Не е обаче много ясно колко дълго ще продължи депутатският живот на Анастасова, тъй като се очаква правителството скоро да подаде оставка и следователно 42-рото НС да бъде разпуснато.

Чисто формално обявяването на следващата в листата на КБ като наследник на Кадиев, трябва да стане с решение на Централната избирателна комисия. После парламентът трябва да гласува, т.е. ако това се случи, ще е най-рано другата седмица. За вторник пък е насрочено заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. На него парламентарно представените партии трябва да се разберат за датата на предсрочните избори и кога кабинетът "Орешарски" да подаде оставка.

Така директорката може да се окаже "депутат за един ден".

Според биографичната справка, представена от БСП по време на предизборната кампания през 2013 г. Ирена Тодорова Анастасова е на 58 г. Тя е Директор на 125-о СОУ "Проф. Боян Пенев"- София, район "Младост".

"Работя 23 години за и в името на моите ученици. Това е смисълът на моя живот. Считам, че обществото и държавата ни са длъжници на образованието. Ще работя активно, за да можем след четири години да кажем, че обучението на децата ни наистина е национален приоритет", казва директорката за себе си.

Ето го и предизборният й клип:

Иначе гласуването на оставката на Кадиев днес не мина толкова гладко, колкото обикновено минава тази процедура. Причината - ГЕРБ не пожела да го пусне. 54-ма от депутатите на Бойко Борисов гласуваха безпрецедентно - "против" освобождаването му като народен представител. 

Зам.-председателката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева дори го нарече "достоен социалист".

Самият Кадиев обяви още на пленума на БСП в началото на седмицата, че ще напусне парламента, както и ще освободи мястото си като член на Националния съвет на левицата. Той е сред т.нар. опозиционери в столетницата и нееднократно е искал оставката на председателя Сергей Станишев.