На 28-и декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?

Накратко, обвинението е, че през 2011 г., когато бях министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД е продаден за по-малко пари, отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало. Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Директорът на АПСК се назначава от Министерския съвет и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин.

Причините, изглежда са други. Например това, че основна тема в кандидат-президентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011 г. не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка.

Започва година, през която ще получим много отговори.

Текстът е публикуван на фейсбук профила на Трайчо Трайков. Съобщение от прокуратурата все още няма.