Джихадистката групировка "Даеш" (т.нар. "Ислямска държава") пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул в новогодишната нощ, когато въоръжен уби 39 души и ранени десетки други.

„В продължение на благословените операции на „Даеш“ срещу Турция, храбрият войник на халифата нападна един от най-популярните нощни клубове, докато християните празнуваха техния празник“, се казва в изявление, разпространено през Туитър.

Си Ен Ен допълва, че не може да потвърди автентичността на изявлението. „Ислямска държава“ не е предоставила достатъчно доказателства за връзка с нападателя.

По-рано турските медии съобщиха, че властите са убедени в участието на „Ислямска държава“ в нападението в нощния клуб, предава „Асошийтед прес“.

Вестниците „Хюриет“ и „Карар“ цитират в броевете си от понеделник неназовани представители на службите за сигурност, според които властите са убедени, че стрелецът е от Централна Азия – вероятно от Узбекистан или Киргизстан.

В нощта на 31 декември срещу 1 януари въоръжен нападател уби 39 души в нощен клуб „Рейна“ на европейския бряг на Босфора. Сред ранените има и българка, чието състояние е тежко, но стабилизирано.

Полицията вече е открила прилики между терористичния акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул през юни и разследва дали двете нападения са извършени от една и съща клетка на „Ислямска държава“.

Нападателят все още е на свобода. В новогодишната нощ той уби полицай и още един мъж пред клуба, а след това откри огън вътре срещу празнуващите.

Две-трети от жертвите са чужденци, повечето от Близкия изток.

Нападателят е бил записан от охранителните камери.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че целта на извършителите е „да създадат хаос“.

"Те опитват да... деморализират нашия народ и да дестабилизират нашата страна“.

Забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) се дистанцира от атаката и обяви, че „никога не напада невинни граждани“.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу потвърди, че „преследването на терориста продължава. Надяваме се скоро да го хванем“.