"Животът на пострадалата българска гражданка по време на стрелбата в заведение в Истанбул е вън от опасност. Засега състоянието й остава стабилно, но тя все още се намира в интензивното отделение на болницата в града. До този момент имаме уверение от страна на турските власти, че няма данни за други пострадали български граждани".

Това написа на профила си във Фейсбук външния министър Даниел Митов.

Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост. От Външно мотивират мярката с терористичното нападение, извършено в ранните часове на 1 януари в нощния клуб "Рейна", разположен в кв. "Ортакьой" в европейската част на Истанбул.

В резултат на нападението 39 души загубиха живота си, като 16 от тях са чужденци. Ранените са 69, като някои са в тежко състояние.

При инцидента пострада и българка, постоянно пребиваваща в Норвегия. Тя бе посетена в болницата от посланик Надежда Нейнски и от служители на Генералното консулство.

Непосредствено след инцидента в Генералното ни консулство в Истанбул започна да функционира Кризисен щаб, който следи за актуална промяна в обстановката, комуникира с турските институции и оказва своевременно съдействие на пострадали български граждани.