Полицията в Истанбул е арестувала днес осем заподозрени за връзки с нападението в нощния клуб „Рейна“ в новогодишната нощ. Въоръжен мъж тогава влезе в заведението и уби 39 души, други 65 бяха ранени. 

По-рано днес т.нар. „Ислямска държава“ пое отговорност за терористичния акт.

Властите са използвали видео кадрите от охранителните камери, за да създадат портрет на убиеца. Снимката бе разпространена от полицията с цел хората да могат да подават информация, ако са го виждали.

В социалните мрежи изтече и видео, което показва момента, в който терористът приближава входа на нощния клуб, застрелва хората отпред, след което продължава да стреля вътре в бара. (кадрите не са препоръчителни за всеки – може да ги видите след текста)

Повечето жертви от „Рейна“ са чужденци. Турските власти са идентифицирали 38 от общо 39 убити. От тях 13 са турци, 25 са от други държави.

Седем от убитите са от Саудитска Арабия, трима са от Ливан, по двама са от Тунис, Индия, Мароко, Йордания и Ирак, по един има от Кувейт, Канада, Израел, Сирия и Русия. Една от жертвите е с двойно турско-белгийско гражданство.

25 от жертвите са мъже, 14 са жени.

Ливанска двойка е сред загиналите. Рита Шами и Елиас Уардини пристигнали в Истанбул заедно с група приятели. 26-годишната Рита е дъщеря на ливанския бизнесмен Елиас Шами, а приятелят й бил фитнес инструктор.

Една българка също пострада в нощния клуб, но вече няма опасност за живота й.