Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) се оправда, че не е пускала нова обществена поръчка за тол система и не е пристъпила "забраната" за обявяване на търгове, издадена от премиера в оставка Бойко Борисов на последното правителствено заседание. Поводът за реакцията на агенцията е позицията на избрания за президент Румен Радев, който поиска спиране на процедурата. Тя бе възобновена на 29 декември, а срокът за подаване на оферти е рекордно кратък - една 3 работни дни - до 5 януари.

От АПИ казват, че ген. Радев "изключително коректно" е цитирал съобщението от сайта им, от което се разбира, че не става дума за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на търга, обявен още на 5 април 2016 г.

От пътната агенция припомнят, че оттогава досега процедурата е спирана няколко пъти заради обжалвания и след произнасяне на компетентните институции - Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, съответно възобновявана.

"Видно от всички правови решения досега жалбите са били несъществени. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 г. и спазвайки законите на Република България АПИ възобнови процедурата с нов краен срок за подаване на оферти", заявяват от АПИ, оправдавайки датата 29 декември, на която е обявила новия срок.

От агенцията добавят:

"Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция".

От ведомството припомнят още, че обществената поръчка за изграждане на тол система е в резултат на доклад на Министерския съвет от 11 ноември 2015 г. за въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леките коли. Въвеждането на новия вид плащане ще реши проблема с недостига на средства за поддръжка на пътищата в страната, смятат още от АПИ.

От позицията им обаче не става ясно защо срокът за подаване на нови оферти от фирми, желаещи да участват в обществената поръчка, е едва 3 работни дни. 

Търгът е с прогнозна стойност 200 млн. лв., но от АПИ твърдят, че сумата ще се инвестира от бъдещия й изпълнител.