Структури на ГЕРБ вече са събрали около 50 000 подписа, които да добавят към подписката за референдума за изборното законодателство и той да стане задължителен без да се налага санкция от парламента. Това казаха пред Клуб Z депутати от партията.

За да стане това обаче Върховния административен съд (ВАС) трябва да се произнесе в полза на инициативния комитет, който заведе дело срещу отказа на шефа на НС Михаил Миков да им даде възможност да попълнят подписката.

Проверката на ГРАО показа, че комитетът е събрал 463 000 валидни подписа, а за да стане референдумът задължителен са необходими 500 000. Според шефа на комитета проф. Георги Близнашки по закон шефът на Народното събрание е задължен да уведоми инициаторите на референдума, за да могат те да попълнят пропуските в едномесечен срок. Миков обаче твърди, че няма такова задължение.

В чл. 13. ал. 4 от закона за референдумите изрично е записано, че при установяване на нередности в подписката председателят на уведомява инициативния комитет и определя едномесен срок за тяхното отстраняване. Според Миков обаче недостигът на валидни подписи не е нередност, която може да се отстрани в законовия срок. Юристи от неговия екип изготвиха становище, според което в случая става дума за друг вид нередности, като например пропуски във внесените документи. Според становището законът не предвижда възможност за попълване на подписката след изтичането на тримесечния срок, в който тя трябва да бъде събрана. 

Именно заради изчакването на съдебното решение ПГ на ГЕРБ провали кворума в НС в четвъртък, когато трябваше да се дебатира инициативата за референдума. Към момента подобно допитване може да има само със санкция на НС, а инициативите за него са две - на президента и на инициативния комитет.

От БСП обаче най-верояно ще подкрепят референдум само и единствено за задължителното гласуване, докато от ГЕРБ настояват да има допитване и по другите две теми - за мажоритарния вот и за електронното гласуване.

От ГЕРБ признаха, че не са успели да обяснят добре защо са провалили заседанието и така се е създало впечатлението, че де факто го правят в услуга на управляващото мнозинство.