Киргизкият гражданин Яхе Машрапов, който днес бе обявен за новогодишния атентатор от Истанбул, се оказа най-обикновен търговец, предаде Лента.Ру.

Оказа се, че той дори не е в Турция, а в родината си. Набеденият даде интервю за киргизкия сайт "Турмуш".

 

 

Тази сутрин турската полиция съобщи, че главният заподозрян атентатор е Яхе Машрапов, 28-годишен, гражданин на Киргизстан. Държавната телевизия ТРТ показа и картата му за самоличност. Тя е издадена на 21 октомври 2016 г. Машрапов е роден на 2 август 1988 г. Това означава, че той се е родил в СССР, три години преди разпадането му.

Вчера отговорност за атентата пое "Даеш" ("Ислямска държава)". Днес от групировката потвърдиха, че киргизецът е свързан с кървавата баня край Босфора. И допълниха, че вече е напуснал Турция.

Машрапов пристигнал в Истанбул на 20 ноември 2016 г. със самолет от Киргизстан, твърдят турски медии. Той дошъл заедно с жена си и двете им деца. От Истанбул семейството си отправило към град Коня в Анадола.

Личната карта на Машрапов бе показана днес по турските медии.

Терористът се е сражавал в редовете на "Даеш" в Сирия, писа днес в. "Хюриет". Той е изстрелял около 120 куршума с "Калашников" преди да изчезне в нощта. Трениран е в улични боеве в Сирия и е приложил наученото там, като е стрелял от ниско, а не като снайперист. Нещо повече - изглежда, че стрелецът е бил "специално подбран" за това нападение, отбелязва "Хюриет".

При атаката в клуб "Рейна" бяха убити 39 души, а 65 бяха ранени. Сред пострадалите е и една българка. Тя бе оперирана и животът й е извън опасност.

Часове след като бе показан по всички телевизии в Турция, Яхе Машрапов даде от Киргизстан интервю за сайта "Турмуш".

"Нямам абсолютно нищо общо с атентата", заяви киргизецът, който е бил задържан само за няколко часа.

Той пристигнал в Истанбул не на 20 ноември 2016 г., а на 1 януари тази година, при това няколко часа след кървавия атентат.

Машрапов е търговец и по тази причина често посещава Турция. Същия ден той трябвало да отлети обратно за родината си. Дори се качил на самолета за Бишкек, но бил свален от него в последния момент. В полицията му обяснили, че го задържали, тъй като на външен вид приличал малко на атентатора, заснет от камерите на клуб "Рейна". След това турските власти се извинили на Машрапов и го качили на самолета, чието излитане било забавено с повече от час. Киргизкият гражданин недоумява как снимката на личната му карта е попаднала в медиите.

Властите в Киргизстан се отнесоха скептично към турските твърдения за Машрапов още от самото начало. Те започнаха да проверяват информацията и откриха бизнесмена в родния му град Кара Суу.

А турските власти задържаха днес двама чужди граждани на международното летище "Ататюрк" в Истанбул. За самоличността им обаче засега не се съобщава нищо.