„Обвиненията срещу мен са част от клеветническа кампания и се обявяват от прокуратурата в стила на жълтите медии.

Това заяви в ефира на Нова тв бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Както Клуб Z писа, той беше обвинен в безстопанственост, поради която са настъпили щети за около 21 млн. лева - заради продажба от негово време на миноритарния пакет на държавата от акции в EVN.

Освен това, според прокуратурата, получените пари били внесени в нарушение на закона в държавния бюджет, вместо в Сребърния фонд. За това обвинение ще получи и бившият финансов министър Симеон Дянков, стана ясно на вчерашна пресконференция на държавното обвинение.

На нея говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова директно каза, че са ощетени българските пенсионери.

"Искам да се обясни имам ли обвинение, че съм ощетил пенсионерите. Искам да се обясни това и на моите роднини", призова тази сутрин Трайков. 

В обвинителния акт не се споменава нищо за Сребърния фонд, нито за бившата ми работа в EVN”, коментира ексминистърът.

Според него обвиненията са по сигнал на „една групичка”, която не за първи път му създава проблеми със закона (известно е, че сигналите са подадени от бившия вече шеф на КФН Стоян Мавродиев, б.р.) Предишния път сведения дал Николай Бареков.

Не бих си позволил да извършва подобно нарушение нито като министър, нито като човек”, категоричен е Трайков.

Румяна Арнаудова каза в ефир, че на обвиняеми няма да отговаря.

Процедурата е била проведена изключително бързо и потенциалните купувачи не са узнали за случващото се. Всичко е протекло така, че да спечели този, който има най-голям интерес”, заяви говорителят на държавното обвинение.

Тя за пореден път подчерта, че по казуса ще бъдат повдигнати обвинения и на други лица.