Районна прокуратура-Казанлък чрез самосезиране, изискване на информация от различни институции и разследвания на престъпления по главата от НК, касаеща “Престъпления против брака, семейството и младежта“, за 2016 г. е предала на съд 24 лица.

От държавното обвинение поясняват, че от тях 19 са осъдени, а спрямо 18 души присъдите са влезли в законна сила.

Законовият текст на престъпление по чл.191 от НК криминализира случаите, в които пълнолетно лице, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна или 14-годишна възраст.

През ноември 2016 г. по инициатива на обвинителите са проведени работни срещи с Дирекция „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ в няколко общини, а също с Детска педагогическа стая,  здравни организации и местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

"Коментирани са били престъпленията срещу половата неприкосновеност и тези по чл.191 от Наказателния кодекс. Взети са решения за провеждане на превенция чрез здравната медиация към съответната община, търсене на съдействие от общопрактикуващите лекари, най-вече в малките населени места, които при наличния си непосредствен контакт биха могли да провеждат беседи с лицата, станали обект на сексуално посегателство. Провеждат се и разяснителни кампании за полова просветеност в училищата", пишат още от прокуратурата.

Повод за повдигане на темата стана 13-годишна родилка от гетото в Сливен, която даде живот на едно от първите бебета в страната. Тамошната Районна прокуратура вече се самосезира и започна проверка по случая с майката Златка и бащата, който е на 15 г., макар че и двамата не могат да носят отговорност заради... възрастта си.

Своя дан дадоха и от Районна прокуратура – Левски: обвинителен акт срещу две 15-годишни момчета, ученици в осми клас, за блудство с мололетна.

Обвинението срещу С. З. е за това, че през периода от неустановена дата през февруари 2016 г. до 27-и същия месец "при условията на продължавано престъпление, като непълнолетен, но като могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице ненавършило 14 години – малолетно момиче".

Същият и В. Г. са подсъдими и за това, че на 27-и посред бял ден - 16.30 ч в двора на НУ “Хр. Ботев“ гр. Левски, като непълнолетни, но като могли да разбират свойството и значението на постъпките си и да ги ръководят, чрез употреба на заплаха, извършили действия с цел да възбудят и удовлетворят полово желание без съвкупление по отношение на същото малолетно момиче.

Спас З. и пострадалото момиче имали приятелски отношения и през февруари по искане на осмокласника момичето му направило орален секс.

На 27.02.2016 г. двамата обвиняеми и други ученици били в двора на училището, където обикновено се събирали. С. З. имал намерение да накара пострадалата отново да му направи орален секс, като уговорил едно от момчетата да ги снима. Момичето отказало, но осмокласникът започнал да я заплашва, че ако не изпълни желанието му, ще разкаже на всички, че и преди това го е правила.

Притеснена от заплаха, тя изпълнила желанието, като случващото се било наблюдавано от останалите момчета и според уговорката едното ги снимало.

След като приключили, С. З. заявил, че са я снимали и отново чрез заплахи, че ще разпространят снимките, я принудили да направи орален секс и на другия обвиняем, като този път С. З. снимал.

Момчетата си тръгнали, а момичето останало само в двора на училището разплакано и силно изплашено. С. З. прехвърлил снимките на телефона си и изпратил няколко от тях на свои познати. Пострадалата споделила на родители си за случилото се, които подали сигнал за извършено престъпление в полицията.