Победа за твърдите привърженици на "Брекзит" – така тълкуват днес европейски медии обявената вчера оставка на постоянния представител на Великобритания в ЕС сър Айвън Роджърс.

“Съжаляваме за загубата на много професионален, много знаещ и не винаги лесен събеседник и дипломат, който лоялно защитаваше интересите на своето правителство”каза Наташа Берто, говорителка в Европейската комисия, по повод оставката на Роджърс .

“Когато назначавате посланици, не ги назначавате за това, в което вярват, а заради това, което знаят”, коментира пред Би Би Си Саймън Фрейзър, бивш шеф на британската дипломатическа служба.

Той каза, че приемникът на Роджърс трябва да дава на правителството си “ясни, безпристрастни и обективни съвети”.

Роджърс напуска, след като в края на миналия месец бе широко цитиран да казва, че преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС могат да отнемат десет, а не предвидените в договора на ЕС две години. В прощални бележки до колегите си Роджърс ги призовава да се противопоставят на “обърканото мислене… и да говорят истината пред властта”.

Очаква се правителството на министър-председателката Тереза Мей да поиска начало на преговорите за напускане в края на март. Мандатът на Рожърс трябваше да приключи през ноември. В кратко съобщение британското външно министерство каза вчера, че той подава оставка по-рано, за да има достатъчно време преди началото на преговорите.