Баварската полиция обяви война на така наречените Fake News (фалшиви съобщения) в интернет и конкретно в социалните медии от рода на  фейсбук, туитър и други.

Като пример пазителите на реда избраха публикувано във фейсбук  съобщение, което демонстративно зачеркнаха с дебела червена лента, носеща надпис «Фалшиво съобщение», над него е емблемата на баварската полиция в град Розенхайм.

Това не пречи да се прочете постваната лъжа – извършено е брутално изнасилване в Мюлдорф на река Ин. Престъпникът е кандидат за убежище, полицията е надянала намордник на пресата и мълчи по случая.

В провокативния текст се посочва шокиращ случай. В болницата в Мюлдорф била постъпила 17-годишна девойка. След грубо сексуално посегателство тя била в изключително тежко състояние. Това наложило спешна операция, дебелото черво било извадено.

«Възмутена съм до дъното на душата си», казала дъщерята на автора на постването, която разбрала за трагедията от своя приятелка. Тя пък я узнала от своя съседка, работеща като медицинска сестра в болницата.

Авторът пише:

«Какво е причинило това чудовище на момичето! Болничният персонал е получил указания в никакъв случай информацията да не стигне до пресата! Нищо от това няма да се появи във вестник!!»

Отдолу върху черна лента е изписано:

«Моля, СПОДЕЛЕТЕ! Помогнете ми в битката срещу НОАХ.»

Английската дума hoax означава „измама“, „баламосване“.

«Непрестанно, и то предимно в социалните медии, се появяват съобщения за някакви престъпления», посочиха от баварската полиция.

Оттам стриктно следели публикациите и при установяване на заблуждаваща и невярна информация уведомявали фейсбук както по съдържанието, така и за отговорните лица.

«Ние проверяваме подобни лъжливи поствания, чиито автори подлежат на наказателна отговорност, и особено по отношение на съзнателно въвеждане в заблуда за мними престъпления. Това само по себе си е престъпление, което се наказва с парична глоба или лишаване от свобода», се посочва в съобщението на полицията в Розенхайм.

Местните сили на реда призоваха всички, ползващи интернет, незабавно да подават сигнали за шокиращи съобщения, вместо да ги разпространяват. Целта е да се извадят от анонимност публикуващите лъжи и клевети.

Уточнява се също:

«При действително извършени престъпления ние съобщаваме по същество и непрестанно.»

Преди година Германия уличи руските медии във фабрикуване на фалшиви новини за бежанците. Тогава те съобщиха, че 13-годишната Лиза – дъщеря на репатрирани от Русия немци, е отвлечена от бежанци и изнасилвана от тях в продължение на 30 часа. Руският външен министър Сергей Лавров дори обвини германската полиция в потулване на случая. Оказа се обаче, че момичето просто се е скрило от родителите си при свой приятел.

Малко след това обаче руските медии писаха, че немци от руски произход нападнали общежитие за чужденци, разгневени от бездействието на полицията.

Пак тогава разследване уличи  руски журналисти, осигуряващи фалшификати от цяла Европа.