"И все пак, не е нужно да си военен експерт или майстор по бойните изкуства, или дори да притежаваш пистолет или пушка, за да организираш клане или да убиеш или нараниш няколко неверници и да тероризираш цяла нация."

Това обещава увода на "ексклузивна" статия в новия брой на списание „Румия“. 

Това е второто англоезично издание на „Ислямска държава“, в което терористите се хвалят с атентатите си, призовават мюсюлманите по света да се включат към техния джихад, и, както е в случая със статията „Справедливи тактики на терора“, дават указания как тези, които са в Дар ал-Куфр, земята на неверниците, да носят „неописуема мъка на враговете на Аллах“.

„Румия“ (Рим на арабски) е поредното пропагандно издание на чужд език, което се разпространява свободно в интернет. Най-известно е „Дабик“, което вече има 15 броя, с по няколко броя могат да се похвалят и френскоезичното „Дар ал-Ислам“, турското „Константинийе“ и руското „ИСТОК“. 

Разноезичните списания на "Ислямска държава".

Става дума за луксозни издания (които понякога и се печатат) с качествен предпечат, написани грамотно и с изключение на съдържанието, по нищо неотличаващи се от западни месечници. Макар да ползват често няколко ключови арабски думи, статиите са разбираеми и изразителни.

Статията за това как се убиват неверници с нож е изпълнена с добри съвети – например как да избереш подходящ нож, да не нападаш тълпи, а само малки групи, или ако искаш максимално дълго да продължаваш своя терор, самотни непознати.

"Например, целта може да е пиян кафир (неверник)  на тиха улица, прибиращ се от вечер навън, обикновен кафир, работещ през нощната си смяна, или някой, който просто върви в парка..."

Списъкът продължава. В първия брой на списанието се подчертава, че „кръвта на неверниците е халал“, тоест позволена от ислямския закон.

„...Дори кръвта на този весел гражданин от Кръстоносците, който продава цветя на минувачите“, пише още там.

В статията още се подчертава колко важно е да оставиш някакъв знак върху жертвата си, за да не помислят западняците това за обикновено убийство и да разберат, че някой ги тероризира в името на Аллах.

"Да отглеждаш децата си в Халифата е велика благословия", пише под тази снимка в друга статия.

Но не се заблуждавайте от кадрите с дечица и усмихнати европейци. Страниците на „Румия“ и „Дабик“ имат и сякаш задължително поне една-две висококачествени снимки във всеки брой на обезглавявания, убийства с камъни и всякакви други жестокости.

Немалко страници са отделени и за героично описване на успешни операции и кампании на ИД, както в кратки информационни бележки за всяка държава, така и в големи инфографики, описващи колко са избити и каква техника е пленена или унищожена в „Багдадския оружай“, „Битките около Тадмур“ и други. 

Над 500 сирийски алауити и предатели са убити и ранени за 6 месеца от 2016, пленени и унищожени са десетки танкове, оръдия и други бойни машини, хвалят се джихадистите.

В стари броеве на „Дабик“ например има кратко и ликуващо описание на атентата в Ница, в който „мъчениците“, както ги нарича изданието, избиха десетки, врязвайки автобус в тълпа.

Сякаш не на място една от страниците рекламира детска апликация за таблет или смартфон за учене на арабски

Много от статиите разказват случки от живота на Мохамед, други пък са откровено насочени или към мирни мюсюлмани (на които се внушава, че да си пацифист е зло и нарушаване на волята на Аллах) или към християни и други неверници с призив да сменят религията си. В „Дабик“ се пускат и интервюта с джихадисти, зарязали живота си в мирни държави и включили се към Халифата.

Тук-таме се прокрадват и теологични и философски материали, които разкриват в детайли вярванията на ислямистите. 

Най-стъписващо в изданията е лекотата, с която авторите говорят за убийства, масови кланета и целенасочен тормоз на Западния свят.

Поради съдържанието на изданията, Клуб Z няма да ги публикува тук. Всички те обаче лесно се намират във всяка онлайн търсачка.