Повече от 15 години след началото на войната на Америка в Афганистан, Русия открито застава на страната на талибаните.

Миналата седмица Москва бе домакин на обсъждане на войната с китайски и пакистански емисари. За отбелязване е, че афганистански представители не бяха поканени. Тройката обаче призова света да бъде "гъвкав" по отношение на талибаните, които остават най-опасният враг на афганистанското правителство. Русия дори заяви, че талибаните са необходима опора във войната срещу т. нар. "Даеш" ("Ислямска държава").

От своя страна американските военни виждат в прегръдката на Москва с талибаните още една крачка, насочена към подкопаването на НАТО, която постоянно се бори срещу талибаните, "Ал Кайда" и "Даеш".

След московската конференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разговаря с журналисти и отбеляза, че "трите страни изразиха особена загриженост от увеличаващата се в страната активност на екстремистки групировки, включително афганистанския клон на "Даеш".

Според Ройтерс Захарова допълнила, че Китай, Пакистан и Русия са се разбрали за "гъвкав подход за изваждането на някои представители на талибаните от санкционните списъци на ООН като част усилията за насърчаване на мирен диалог между Кабул и движението на талибаните".

Талибаните, които наричат себе си Ислямско емирство Афганистан, побързаха да похвалят "московската тристранка" в изявление, разпространено по интернет на 29 декември 2016 г.

"Радостно е да видим, че страните от региона също са разбрали, че Ислямско емирство Афганистан е политическа и военна сила, - каза в изявлението Мухамад Сохали Шахин, говорител на политическия кабинет на групировката. - Предложението на московската тристранна среща за изваждането на членове на Ислямското емирство от черните списъци е положителна крачка напред в гарантирането на мира и сигурността в Афганистан."

Разбира се, талибаните не са заинтересовани от "мира и сигурността". Джихадистката групировка иска да спечели афганистанската война и тя използва преговорите с регионалните и международните сили, за да подобри позициите си. Талибаните отдавна манипулират "мирните" преговори със САЩ и западните сили като претекст да не спазват международните санкции, ограничаващи възможността висшите им ръководители да пътуват зад граница, за да събират примамливи суми и с други цели, дори когато не предлагат сериозни стъпки към мира.

Администрацията на Обама неведнъж се опита и не успя да отвори вратите за мира. През май 2014 г. САЩ прехвърлиха петима висши представители на талибаните от Гуантанамо в Катар. Вероятно "петорката" бе разменена срещу сержант Боу Бъргдал, за когото се твърди, че е дезертирал от частта си и бе държан в плен от талибаните и джихадистките им съюзници. Но администрацията на Обама се надяваше също така, че размяната ще бъде сред т.нар. мерки за изграждане на доверие и ще доведе до по-съществени преговори. Лидерите на талибаните така и не се съгласиха на такива дискусии. Те просто искаха да бъдат освободени от Гуантанамо другарите им, най-малко двама от които са заподозрени в извършване на военни престъпления.

Въпреки всичко Русия сега подкрепя лицемерната дипломация на талибаните под предлог, че "Даеш" е по-сериозната заплаха. Руснаците играят тази игра повече от година.

През декември 2015 г. Замир Кабулов, който е специален представител на Владимир Путин за Афганистан, стигна дотам, че да твърди, че "интересът на талибаните обективно съвпада с нашия", когато става дума за борба срещу верните хора на водача на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади. Кабулов дори призна, че Русия и талибаните имат "канали за обмен на информация" според в. "Вашингтон пост".

Американските командири, водещи войната в Афганистан, изобщо не признават руските аргументи.

На пресбрифинг на 2 декември 2016 г. ген. Джон Никълсън - командващият операция "Решителна подкрепа" на НАТО и американските сили в Афганистан, обсъди "зловредното въздействие на външни играчи и най-вече Пакистан, Русия и Иран". Ген. Никълсън заяви, че САЩ и техните съюзници са "притеснени от външната подкрепа за бунтовническите или терористичните групировки в Афганистан, най-вече там, където те се радват на убежище и подкрепа от външни правителства". Особено Русия "открито придава легитимност на талибаните".

Според Никълсън руската "позиция" е, "че талибаните са тези, които се сражават срещу "Даеш", а не афганистанското правителство".

Докато талибаните се бият срещу джихадистките си съперници в "Даеш", това е изцяло невярно.

"Афганистанското правителство и усилията на САЩ в борбата с тероризма са тези, които постигат най-голям ефект срещу "Даеш", заяви Никълсън.

Той изброи постиженията на оглавяваната от САЩ коалиция през миналата година - убити или ранени са 500 бойци на "Даеш" (съставляващи 25 до 30 на сто от цялостната силова структура на групировката), "12-те висши ръководители" на организацията (включително нейният емир Хафиз Саид Хан) са убити, а "убежищата" на групировката бяха намалени от 9 провинции в Афганистан на едва 3.

"Така тази публичнва легитимност, която Русия придава на талибаните, не се основава върху факти, а е използвана като начин за съществено подкопаване на афганистанското правителство и усилията на НАТО и за подсилване на бойците", заключи Никълсън.

Той внимаваше да не навлиза прекалено много в руската мотивация за подкрепата на талибаните, но отбеляза, че "със сигурност има съперничество с НАТО".

Няма съмнение, че операциите на "Даеш" в Афганистан значително се увеличиха след обявяването на халифата на Багдади през 2014 г. Както обаче правилно изтъкна Никълсън, хората на Багдади не печелят повече територии от тези, които контролират в момента. Теренът им се свива. Същото не може да се каже за талибаните, които остават най-значителната заплаха за бъдещето на Афганистан. По всяко време талибаните заплашват няколко провинциални столици. Талибаните също така контролират десетки окръзи в Афганистан и протягат ръце към още повече. Просто талибаните са много по-голяма заплаха в Афганистан, отколкото хората на Багдади.

Въпреки това руснаците си знаят своето. Аргументът им се основава върху идеята, че "Даеш" е "глобална" сила, с която не може да не се съобразяваме, а талибаните са само "местен" проблем.

Кабулов - специалният пратеник на Путин за Афганистан, заяви абсолютно същото в скорошно интервю за Анадолската агенция. Кабулов твърди, че "главното ръководство и мнозинството от талибаните" сега са "местна сила" в "резултат на всички исторически уроци, които си извлякоха в Афганистан".

"Те се отказаха от идеята за глобален джихадизъм, - допълва Кабулов. - Те са разочаровани и съжаляват, че са следвали Осама бен Ладен."

Някой обаче трябва да каже това и на пресцентъра на талибаните.

По-рано през декември 2016 г. талибаните пуснаха дълго документално видео "Договор с нацията на муджахидините". То включва клипове на най-висшите ръководители на талибаните, които отхвърлят мирните преговори и се заричат да започнат джихад до дупка. Той също така открито рекламира неумиращия съюз на талибаните с "Ал Кайда". В един момент снимка на Осама бен Ладен до основателя на талибаните молла Омар се появява на екрана. По същия начин се появяват снимки на други лица от "Ал Кайда" и талибаните.

Аудио послание от шейх Халид Батарфи - ветеран от "Ал Кайда", базиран в Йемен, също се появява във видеото. Батарфи хвали талибаните за опазването на Бен Ладен дори след отвличанията на самолетите на 11 септември 2001 г.

"Групи афганистански муджахидини възникнаха в страната на афганците, които ще разрушат най-големия идол и главата на най-големия кафир ("неверник" на арабски - б.р.) на нашето време - Америка", заплаши Батарфи.

Дикторът допълва, че муджахидините в Афганистан "са надеждата на мюсюлманите за възраждането на честта на мюсюлманската умма (световната религиозна ислямска общност - б.р.)!" Афганистанските джихадисти са "надежда за връщането на ислямските земи" и "надежда да не бъдат повторени пораженията и трагедиите от миналия век!"

Така посланието на талибаните е безпогрешно: войната в Афганистан е част от глобалния джихадистки конфликт.

Всичко това и други неща ги има в една от най-важните медийни продукции на талибаните за 2016 г. Няма и намек, че талибаните "съжаляват" за съюзяването си с "Ал Кайда" или че са се "отказали от идеята за глобален джихадизъм", както твърди Кабулов. Вярно е точно обратното.

В интервюто си за Анадолската агенция Кабулов признава, че не всички талибани са се "отказали" от "идеите" за глобалния джихадизъм. Той признава, че сред самите талибани "можете да откриете много влиятелни групи като мрежата "Хакани", чиято идеология е по-радикална, по-близка до тази на "Даеш".

Кабулов е прав, че хората на Хакани са заклети идеолози на джихада, но пропуска очевидните противоречия в твърденията си. Сирадж Хакани, който ръководи мрежата "Хакани", е и един от двамата висщи зам.-ръководители на талибаните. Той е военният предводител на талибаните. Сирадж Хакани не е само "радикален" идеолог, както Кабулов споменава по-горе, но е и част от най-верните съюзници на "Ал Кайда". Документи, открити в скривалището на Осама бен Ладен, показват, че хората от "Ал Кайда" тясно сътрудничат със Сирадж Хакани на бойните полета в Афганистан.

Кабулов твърди, че "Даеш" "действа много по-интелигентно" от "Ал Кайда" и че "се е поучила от всички грешки на "Ал Кайда". Той заявява, че начинанието на Багдади е "привлякло по-образовани и по-способни хора в изработването, планирането и прилагането на политиката". И тук е вярно точно обратното.

"Ал Кайда" отдавна знае подводните камъни на агресивната стратегия на "Даеш" и умно реши скрие мащабите на своите влияние и операции. Зауахири и неговите воини също използваха прекалената бруталност на "Даеш", за да се продадат като по-приемлива джихадистка алтернатива. И талибаните, и "Ал Кайда" се опитват да привлекат повече народна подкрепа за каузите си, докато по-голямата част от света остава фокусирана върху така нареченото шоу на ужасите на халифата.

Планът на "Ал Кайда" успя в такава степен, че руснаците за малко да ни накарат да повярваме, че талибаните - дългогодишните съюзници на "Ал Кайда", трябва да бъдат разглеждани като перспективен партньор.

Кабулов твърди, че Русия изчаква да види как "новия президент Тръмп ще опише своята политика към Афганистан", преди да изберат какъв курс трябва да провеждат по-нататък.

Ето едно нещо, което администрацията на Тръмп трябва да направи веднага - да каже ясно, че талибаните и "Ал Кайда" остават нашите врагове в Афганистан.

-----------

* Авторът е старши научен сътрудник във вашингтонската Фондация за защита на демокрацията. Статията му е публикувана в изданието "Дейли бийст".