Сибанк и ОББ ще имат най-голямата клонова мрежа в България след предстоящото сливане. Това съобщиха на пресконференция от белгийската финансова група KBC, които са собственици на Сибанк и които подписаха споразумение за покупка на ОББ в последните дни на 2016 г.

Сделката ще е за 610 млн. евро кеш и ще включва лизинговото дружество "Интерлийз", както и дела на ОББ в животозастрахователното дружество "ОББ-Метлайф". Продавач е Националната банка на Гърция (NBG).

С двете си банки в страната KBC ще оперира с общо 287 клона - 190 на ОББ и 97 на Сибанк. Данните са към края на септември 2016 г.

На второ място по брой клонове ще остане Банка ДСК, а след това ще е Пощенска банка. Развитата клонова мрежа обаче не винаги е достатъчна за лидерска позиция. От години най-голямата (по активи) и най-печеливша банка в страната е Уникредит Булбанк, която е извън първата тройка с нейните 185 клона.

От KBC коментираха, че ще се придържат към глобалната тенденция за намаляване на клоновете и дигитализация на банковите услуги.

Белгийската финансова група пресметна, че Сибанк и ОББ ще образуват заедно третата по големина кредитна институция в България с активи за 10 млрд. лв. (5,1 млрд. евро). Пред тях ще бъдат само Уникредит Булбанк (17,9 млрд. лв.) и Банка ДСК (11,6 млрд. лв.).

От ляво на дясно са: Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк, Люк Хисенс, председател на надзорния съвет на Сибанк, Йохан Тейс, главен изп. директор на групата KBC, Леонидас Фрагиадакис, главен изп. директор на NBG и Стилиян Вътев, главен изп. директор на ОББ.

Наименованието на новата банка все още не е ясно, но ще е българско. Има голяма вероятност да бъде заложено на една от съществуващите марки - ОББ или Сибанк.

"Първо ще направим маркетингови проучвания на двата бранда и едва след това ще се решава за името на новата банка. То най-вероятно ще е българско. КВС принципно няма практика да налага бранда си в държавите, в които работи", разясни главният изпълнителен директор на Сибанк Петър Андронов, който е и кънтри мениджър на групата КВС за България.

Главният изпълнителен директор на КВС Йохан Тейс заяви, че групата е избрала да разшири бизнеса си в България, защото икономическите перспективи пред държавите от Централна и Източна Европа са двойно по-добри от тези за западноевропейските страни, в които работят.

"България има солидна макроикономическа база и по-висок от очаквания икономически растеж, ниско съотношение на публичния дълг и бюджетен излишък. Българският финансов сектор има потенциал за растеж, защото има ниско ниво на проникване", посочи Тейс.

Сделката се очаква да приключи най-късно през второто тримесечие на 2017 г., тъй като подлежи на регулаторно одобрение от БНБ, КФН, Националната банка на Белгия/Европейската централна банка и антимонополните органи. След това ще започне процесът по сливане, който се очаква да приключи през 2018 г.