30 300 лева - пари на партиите, коалициите и независимите кандидати, които се оказаха губещи на евровота, ще бъдат преведени на Фонда за лечение на деца.

Такова решение е взела Централната избирателна комисия на последното си заседание.

Става въпрос за разпоредба в Изборния кодекс, според която на формациите, получили над 1% от гласовете на изборите, се възстановява депозита за участие, а на тези, които не са минали този процент - се превежда към фонда.

Депозитът за партии и коалиции е 2500 лева, а за независимите кандидати е 100 лева.

На изборите за Европейски парламент '2014 под прага останаха 12 формации: Българската левица, Партия на зелените, Политическа партия Зелена партия, Християндемократическа партия на България, Българска национално-патриотична партия, "Синьо единство", БАСТА,  Коалиция КОД (Антония Първанова, Илиана Раева - ОБ, НДСВ, СДП), Съюз на комунистите в България, Българска комунистическа партия, Зелените и  Коалиция Националистически партии на България. 

Всички те общо са депозирали 30 000 лева, които сега БНБ ще преведе по сметката на фонда за лечение на деца.

От надпреварата за Европарламента изпаднаха и тримата независими кандидати Евгения Банева, Румяна Угърчинска-Винсенти и Виктор Папазов. Те ще "дарят" общо 300 лева.

Възстановяват се депозитите на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", Реформаторският блок, "България без цензура", АБВ, Национален фронт за спасение на България и "Глас народен".