Първата стъпка на Доналд Тръмп след встъпването му в длъжност на 20 януари ще бъде отмяната на на здравната реформа на предшественика му Барак Обама, известна още като "Обамакеър".

Новината обяви новоизбраният вицепрезидент Майк Пенс на среща с конгресмени републиканци, съобщи изданието "Политико".

"Що се отнася до "Обамакеър", тук става дума за живота на хората. Говорим за семействата. Но, от друга страна, става дума за политика в сферата на здравеопазването, която бе провал от самото начало", каза Пенс.

Според него Тръмп ще отмени "Обамакеър" до края на първия си работен ден в Овалния кабинет на Белия дом.

След тази стъпка ще бъде необходим преход към по-добра според Пенс здравна система. Бъдещият вицепрезидент ще обсъди въпроса и със сенатори републиканци.

Пенс увери, че новата администрация ще изпълни всички дадени на избирателите обещания.

Същевременно хора от Демократическата партия обсъждат начини, по които да защитят от отмяна здравната реформа на Обама, допълва "Политико".

Самият Тръмп в началото обеаваше да отмени изцяло "Обамакеър". Дни след победата си обаче той заяви в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че в известна степен е преразгледал позицията си след среща с настоящия президент. Тръмп каза, че смята да запази два пункта от тази програма и няма да отменя забраната застрахователите да отказват услуги заради здравословното състояние на пациента и възможността родителите да осигуряват повече здравни грижи за децата си за сметка на своите собствени полици.