Кралица Елизабет Втора щяла да бъде застреляна от охраната си. И то докато се разхожда в градината на двореца. Това разказва бивш гард на британската владетелка пред "Таймс", историята е във всички медии в Обединеното кралство.

От време на време кралицата страда от безсъние и тогава намята палтото си и тръгва на малки нощни разходки. В една такава нощ бившият охранител, който бил на своя пост, видял в периметъра, за който отговарял, тъмна фигура в далечината.

Помислил, че вероятно е заловил опасен нарушител, който се е промъкнал в кралската резиденция в 3 ч през нощта, той извикал: "Кой е там?"

Оказала се...кралицата.

"По дяволите, Ваше височество, щях да ви застрелям", извикал той импулсивно и не съвсем протоколно.

След това осъзнал, че едва ли е подходящият тон, който да държи на кралицата, и очаквал да бъде уволнен. Нейно височество обаче поела отговорността, че го е поставила в подобно неприятно положение.

"Всичко е наред", казала тя. "Следващия път ще предупредя, така че да не е нужно да ме застрелвате."

Случката трябва да е станала в Бъкингамския дворец, уточнява "Индипендънт".

През 2013 г. принц Андрю също беше взет за нарушител и спрян от въоръжена полиция, докато минаваше през градините.  След това полицията се извини на принца. Около двореца обаче редовно стават и по-сериозни инциденти с реални нарушители на реда.  През август 22-годишен мъж беше арестуван около 4 часа сутринта, след като беше се изкачил по защитната ограда. Той беше забелязан на охранителните камери.

През май Денис Хенеси, на 41 г., даже успя да стъпи в очертанията на двореца и престоя там 10 минути, като по това време кралицата, принц Филип и принц Андрю бяха вътре в резиденцията.Когато беше заловен, той само повтаряше: "Вътре ли е кралицата?"

Преди това през 2013 г. мъж беше открит даже вътре в сградата, по това време никой от членовете на кралското семейство не били вътре.

Историята на бодигарда идва във време, в което във Великобритания има сериозни притеснения за здравето на над 90-годишната кралица. Тя пропусна тържествената новогодишна служба в Сандригъм заради боледуване. Някои таблоиди даже почти я погребаха и се наложи от Бъкингамския дворец в официално съобщение да уточнят: "Кралицата е още жива".