За твърд курс към популисти и десни екстремисти настоява председателят в оставка на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за в. “Зюддойче цайтунг”.

Същевременно вероятният кандидат за канцлер на Германия на изборите наесен предупреждава за опасност от насаждане на враждебност към ЕС от страна на държави членки на съюза.

Мнозина обвинявали Шулц в импулсивност, но на паролите на популистите и на десните екстремисти не можело да се отговаря с “внимателно подбрани нежни аргументи”. Точно обратното – при разнобоя на мнения трябвало да се подбират по-остри думи:

“На дебел дръвник понякога му трябва твърд клин.”

Тревожна била и враждебността към Съюза, която се долавяла от някои европейски столици. Имало правителства, които в Брюксел винаги поклащали одобрително глава, а у дома се държали така, като че имало една анонимна сила, която ги поставяла под натиск.

“Това е убийствено”, заявява Шулц.

Преди политици като Хелмут Кол и Франсоа Митеран са се борили за силна Европа. Днес поколението на Виктор Орбан обявявало, че трябвало да брани собствените интереси срещу Европа.

Видният социалдемократ не крие и тревогата си от състоянието на неговата партия в годината на парламентарни избори във ФРГ. Според него сега социалдемокрацията била толкова застрашена и изправена пред предизвикателства, както никога преди. 

Понастоящем се поставяли под въпрос справедливостта и демокрацията. Това било видно от подкрепата за популистки партии при последните избори в европейски държави.

Дали Мартин Шулц ще е кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, ще стане ясно към края на този месец. Така поне обяви партийният лидер Зигмар Габриел.

Докато при десницата по неписано правило кадидат за канцлер е председателят на партията, при социалдемократите това не винаги е така.

Според последните социологически проучвания подкрепата за Шулц е 57 на сто, точно толкова, колкото и за канцлерката Ангела Меркел. За Габриел се обявяват 43 на сто.

По този повод Зигмар Габриел обяви, че няма да допусне да бъде поставен под натиск заради популярността на Шулц.

“Популярността е важна, но не единственото, от което избирателите се интересуват”, заяви Габриел.

Според наблюдатели това е сигнал, че самият Габриел вече не изключва възможността сам да влезе в битка за канцлерството срещу Ангела Меркел. Дали би я спечелил, е под голям въпрос.