Кола бомба уби трима души и рани 10 днес в третия по големина турски град Измир, съобщи в. "Хюриет".

Загинали са полицай, служител на съда и още един човек. Нападението станало в квартал Байраклъ.

Първо полицаи спрели колата за претърсване. Тогава намиращите се вътре хора открили огън. Нападателите били убити, а в колата били открити два автомата "Калашников" и 8 ръчни гранати.

Тогава колата била взривена. Малко по-късно в съседство експлодирал друг автомобил, в който била заложена бомба. Това станало пред входа, през който в сградата влизат съдиите и прокурорите.

Следите водят към забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), заяви Ерол Айълдъз - губернатор на провинция Измир.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак заяви, че в Измир е било планирано значително по-мащабно нападение. Думите му са въз основа количеството оръжие, открито на мястото на терористичното нападение в града, предаде Ройтерс.

Според Кайнак нападението няма да спре турската военна намеса в Сирия и Ирак.

Турция все още е в шок от атентата в новогодишната нощ. В първите часове на 1 януари нападател уби 39 души и рани 65 в дискотека "Рейна" в Истанбул. Той е все още на свобода и властите продължават издирването му. Отговорност за този атентат пое "Даеш" ("Ислямска държава").

За последните две години от атентати в Турция са загинали общо 562 души, съобщи днес френският всекидневник "Монд". Това я прави безспорно страната, която е най-честа цел на тероризма за този период, пише вестникът. Жертвите са два пъти повече отколкото във Франция, а ранените са близо 2300.