Днес Софийска градска прокуратура (СГП) предяви окончателно обвинение на Николай Ненчев за престъпление по служба, съобщиха от обвинението. Военният министър в оставка бе привикан за пореден път в жк "Овча купел", където е столичното следствие.

Софийска градска прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу него в 30-дневен срок.

Освен първото обвинение, в хода на разследването на СГП са събрани доказателства и за още едно престъпно деяние, "осъществяващо признаците на престъпление по служба", извършено в периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. от министъра на отбраната, съобщават от прокуратурата.

В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Поради това на 05.01.2017 г. на Николай Ненчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление.

"Нищо особено не очаквам. Спокоен съм, с вяра в доброто в началото на годината", каза министърът на отбраната в оставка на влизане в следствието, цитиран от БГНЕС.

Той разбрал, че го викат "за леки промени в обвинението".

Вяра, разбира се, в правосъдието, вяра във всички тези прокурори, които са честни и почтени хора, които разбирам – трудят се неуморно и моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал, заяви Ненчев.

 

На 23-и и 25-и ноември той се озова веднъж в следствието, веднъж във военното следствие по две различни обвинения.

Това съвпадна с викането на целия кабинет "Борисов 1" на разпит заради ваксините на Петър Москов.

Според някои като бившия правосъден министър Христо Иванов - това било показване на политически мускули от страна на прокуратурата - с цел вразумяване на дадени играчи на побитическия терен. Единствено доволен бе пхремиерът в оставка, който обяви, че прокуратурата добросъвестно си върши работата.