Европейският съюз не се е помръднал след вота за "Брекзит" през юни и го задържа провалът на националните лидери "да продадат европейската визия".

Това казва в интервю за базираното в Брюксел списание Parliament Magazine Мартин Шулц, който приключва този месец третия си мандат като председател на Европейския парламент.

Той упреква националните правителства, че им липсва смелост да се изправят срещу надигащия се популизъм и не могат да обяснят на избирателите си у дома защо да прехвърлят правомощия на Брюксел.

“Същите хора, които кимат в Брюксел, у дома се преструват, че някаква безименна сила ги притиска. Това е убийствено,” казва германският социалдемократ.

Той заявява, че има "промяна в модела" на нагласите на националните лидери към ЕС, което заплашва да подкопае стабилността на съюза.

“Поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран пътуваше за Брюксел с нагласата, че силна Европа е в интерес на техните страни", казва Шулц. “Поколението на (унгарския премиер - б.р.) Виктор Орбан казва: "ние трябва да защитаваме интересите на нашата страна от Европа" - все едно че Брюксел ги атакува".

Той казва, че в Еврозоната много неща биха могли да се подобрят, ако националните правителства имаха същата воля като Европейската комисия и Парламента. В крайна сметка обаче "ЕС е толкова силен, колкото държавите му членки му позволят", повтаря любимата си фраза Шулц.  

Очаква се Шулц да се върне в германската политика, където едни го виждат като приемник на доскорошния външен министър и вече президент Франк-Валте Щайнмайер, а други - като кандидат за канцлер от името на социалдемократите в изборите през септември.

ЕС навлиза в решителна година, през която предстоят преговорите за "Брекзит" и избори в Германия, Франция и Холандия.

Европейският парламент трябва да си избере председател за втората половина от течащия петгодишен мандат на евроинституциите. Депутатите се събират в Брюксел другата седмица за заседания на комисии и на политически групи.

С най-големи шансове изглежда италианецът Антонио Таяни, два мандата бивш комисар по транспорта и по промишленоста и предприятията. Той е номиниран от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Коалиционният партньор на ЕНП, Социалистите и демократите, предлагат своя групов лидер Джани Питела, също  италианец. Те настояват, че евентуален избор на Таяни би нарушил равновесието на властта в ЕС, където ЕНП държи другите два висши поста - на председател на Европейската комисия (Жан-Клод Юнкер) и на председател на Европейския съвет (Доналд Туск).