Кремъл ще се опита да се намеси мащабно по време на предизборната битка в Германия с цел сваляне от власт на канцлерката Ангела Меркел и дестабилизиране на Германия и Европа.

Предупреждението за подобна опасност е на руския социолог Игор Айдман (48 г.). Той е братовчед на убития през 2015 г. край стените на Кремъл руски опозиционен политик Борис Немцов.

Айдман, който е специалист и по интернет социология, журналист и политически съветник, от 2011 г. живее и работи в Германия. Миналата година той публикува книгата си "Системата Путин".

Руският интелектуалец говори открито за политиката на Путин и опасенията си от нейното отражение в Германия и Европа в интервю за баварския всекидневник «Донаукурир».

Предлагаме ви разговора на журналиста Борис Райчустер с Игор Айдман.

- Господин Айдман, твърдите, че сега Германия е основната цел за атаките на руската пропаганда. Как стигате до това заключение?

- След анексирането на Крим от Русия и агресията срещу Украйна започна нова студена война. Западът се опитва да възпре експанзията на Путин посредством санкции и упражняване на дипломатически натиск. Срещу това Русия прави опит да отслаби тази съпротива, като подкупва политици и по време на избори подкрепя приятелски настроени към Москва кандидати.

- Как функционира това?

- Кремъл изразходва много пари, за да повлияе на общественото мнение в Германия. Знам го от първа ръка – от колеги. Някои московски специалисти по пиара, с които съм работил съвместно в Думата - руския парламент, сега са натоварени да прокарат руските интереси в Германия. "Знаеш ли къде сега Кремъл дава най-много пари от бюджета си за пиар?, - попита ме наскоро един от тези колеги. - Вече не в Москва, а в Берлин."

- Как точно се осъществява това влияние?

- На крака беше вдигната цяла армия от интернет тролове. Това са хора, които разпространяват позициите на Кремъл в немскоезичния интернет. Някои известни германски журналисти и публицисти повече или по-малко открито работят за Москва. Кремъл подкрепя сили и партии, които са против системата, като "Алтернатива за Германия" (антиевропейска партия – б.а.) и ПЕГИДА (ксенофобското движение Патриотични европейци срещу ислямизиране на Запада – б.а.).

- Каква роля играят 3 до 4 милиона рускоговорещи хора в Германия?

- Към тях Кремъл насочи особена информационна кампания. Влияе им се целенасочено чрез електронните медии. Най-известният пример са демонстрациите срещу Ангела Меркел срещу измисленото изнасилване на 13-годишната Лиза в Берлин.

- Каква е целта на тази пропаганда?

- Да се дестабилизира Германия, да се помага на екстремисти, да стане възможно врагове на демокрацията да достигнат до умовете на германците. Най-важното средство в момента е да се насажда антиимигрантска истерия.

- Може ли Москва да повлияе на федералните парламентарни избори през 2017 г.?

- Във всички случаи Кремъл напористо ще се опита да го направи. Путин и обкръжението му имат важно предимство – те имат на лично разположение огромни безотчетни пари.

- Каква е целта на Москва?

- Най-важната тактическа задача е свалянето на Меркел от власт. Нейното критично отношение към Путин определя и политиката на ЕС спрямо Русия. Без Меркел най-вероятно санкциите срещу Русия ще бъдат свалени, а политиката на ЕС по отношение на Москва коренно ще се промени. Путин мечтае да доведе на власт лоялни нему сили. Тогава Кремъл несъмнено ще е доминираща сила в една отслабена Европа. Фактически лидерът на Европа ще е Путин.

- Как Германия може да се брани?

- Срещу лъжата помага единствено истината. Трябва да се създаде широко пространство за независима информация, журналистически разследвания на провокациите на Кремъл. Трябва да се правят публично достояние всички опити да се повлияе на изборите.

- Защо Путин подкрепя десни партии в Европа?

- Популизмът и крайните десни имат общо желание – да върнат колелото на историята. Загърбване на глобализацията и обратно към националната изолация, от толерантност към ксенофобия, национализъм вместо мултикулти, от социална държава обратно към див капитализъм. Путин и десните имат идеологически причини за сътрудничеството си – от Гърция до Германия, от Франция до Унгария. Най-голямата опасност през 2017 г. е разпространяване на популизма, което ще рече във водещи европейски държави на власт да дойдат ултрадесни или други близки до Путин партии.

Междувременно интернет изданието WeltN24 излезе с публикация под заглавие: "Ще бъдат ли парламентарните избори в Германия мръсни? Че те винаги са били такива".

Тезата на автора Робин Александер е: "Ще се повтори ли мърсната предизборна битка на Доналд Тръмп и в Германия? Никой, който има памет, не може сериозно да твърди, че предизборната борба преди - без "Алтернатива за Германия", без руснаците и интернет, е била чиста."

Авторът признава, че във въздуха витае заплаха от ксенофоби, лошите руснаци и лъжливите информации в интернет (Fake News), но той не познавал фен на Ангела Меркел, който да е бил привлечен от "Алтернатива за Германия", след като е опознал лидерката на тази антиевропейска партия Фрауке Петри.

Онези, които са се сблъскали с лидерите на ксенофобското движение ПЕГИДА, били решени отново да подкрепят партията на Меркел ХДС.

Вън от съмнение било, че "Алтернатива за Германия" ще води мръсна предизборна битка, но колкото по-мръсна е тя, толкова по-добре за конкурентите.

Имало е и удари под кръста. Когато през 2005 г. за канцлерството се бориха Герхард Шрьодер и Ангела Меркел, съпругата на Шрьодер не се посвени да обвини Меркел, че е бездетна. "Основно правило в политиката е, както в реалния живот. Най-омърсени са онези, които се инсценират като кристално чисти", посочва Робин Александер.