"Откритият олеамид в марка лютеница категорично не е наркотик. Има строга класификация за наркотичните вещества и то не фигурира там. Твърдението, че олеамидът е наркотик е преувеличено и невярно."
Това съобщи по бТВ токсиколожката от ВМА Силвия Стойкова.
По думите й олеамидът не е опасен за здравето и е широко разпространен – в пластмасовите опаковки и в храни, съдържащи растителни мазнини.
От асоциация "Активни потребители" съобщиха, че в една марка лютеница е открито между 0,1 и 1,0% съдържание на олеамид, което не е пренебрежимо малко количество. Данните са потвърдени от белгийска лаборатория. Лютеницата била произведена в Перущица.
"Олеамидът се използва в производството на пластмаси, има го и в смазки. Съвсем случайно беше открит при изследване за оцветители в лютеницата. На апарата, с който се направи изследването, излязоха смущаващи данни. От лабораторията направиха допълнителен тест и стана ясно, че веществото е точно този химикал. Според статии и научни изследвания олеамидът е с упойващи функции, седатив, което означава, че може да води до сънливост. Но не фигурира в официалния списък на наркотични вещества", обясни Богомил Николов, шеф на "Активни потребители".
По думите му напълно възможно е олеамидът да е попаднал случайно в лютеницата.
"Не ми се вярва някой производител целенасочено да го е сложил. Най-вероятно се касае за замърсяване в хода на самото производство. Възможно е от машината да попадне, от някакъв вид смазка", добави Николов. Той добави, че има практика да се внася пюре от най-различни държави. Така че инцидентът може да се е случил в другия край на света. Въпросът е, че такова вещество просто няма такова място в лютеницата.
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засега се въздържат от коментар, тъй като правят проверка.
„Олеамидът не е силно отровно вещество. Във фармацевтичната индустрия е изпитвано като антидепресант. Веществото има и сънотворно действие, подобно на марихуаната”, обясни по Нова тв д-р Стефан Иванов от "Активни потребители".
Ефектът му върху хората обаче не е изпитван достатъчно.
"Активни потребители" са изследвали 12 промишлено производени вида лютеница и 3 домашни. В "купешките" е установено голямо количество добавена захар - от 3,5% до 8%, което правело 8-9 чаени лъжички в буркан от 500 гр.
"Захарта е последното нещо, което може да наречем диетично и здравословно. Апелираме към производителите да си променят рецептите", каза Богомил Николов.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни