Григор Димитров победи осмия в световната ранглиста австриец Доминик Тийм - 6:3, 4:6, 6:3, и е на полуфинал в турнира на твърди кортове в Бризбейн, Австралия.

Първата ни ракета стартира отлично годината. Той за трети път достига до тази фаза в надпреварата, предшестваща Откритото първенство на Зеления континент.

За място на финала Димитров ще спори срещу минагодишния първенец в надпреварата Милош Раонич (№3 в света), обърнал Рафаел Надал с 4:6, 6:3, 6:4. В другия полуфинал съперници са Стан Вавринка и Кей Нишикори.

Гришо подобри представянето си от миналата година, когато стигна до 1/4-финал.

Двубоят, продължил два часа и 5 минути, започна отлично за Димитров, който спаси пробив в първия гейм, а на свой ред направи брейк във втория. Последва затвърждаване и аванс от 3:0. Нататък съперниците реализираха сервис геймовете си - кога лесно, кога по-трудно, така се стигна до 6:3 и 1:0 в полза на българина.

Вторият сет вървеше равностойно и отново игра за игра. В 4:5 Тийм проби Димитров, след като поведе с 40:0 и изравни частите - 1:1.

Третият сет започна по същия начин, но имаше драматични моменти, които за наша радост бяха в полза на Григор. Той направи брейк за 3:2, след като изоставаше с 15:40 в точките. Австриецът до момента се справяше добре с началния си удар, но допусна двойна грешка и хасковлията дръпна в резултата в решителния сет.

В шестия гейм Доминик едва не върна "жеста" на Гришо, като отново поведе с 40:15. Димитров обаче пак се измъкна и получи ключов аванс - 4:2.

При 5:3 Григор Димитров не се задоволи с поддържащата роля при сервис на Тийм и набързо дръпна с 40:0. При втория мачбол съперникът на българина извади топката в аут и трябваше да поздрави Димитров - 6:3 и 2:1 в сетовете.

Така нашето момче взе реванш на Тийм за загубата си в Акапулко през миналата година. Той демонстрира отлична форма в Бризбейн, като в три мача е загубил само един сет. Двамата с Доминик Тийм ще участват и на турнира в София през февруари. Сега обаче пред Григор има друга цел. 

Двубоят му с Раонич се очаква да започне около 6 часа наше време в събота сутринта.

Междувременно Цветана Пиронкова тръгна с победа на турнира в Сидни с награден фонд 710 900 долара. Тя надви Мария Тиг (Румъния) със 7:6(4), 6:3 в среща от първия квалификационен кръг. Следващата ѝ съперничка е Мария Сакари (Гърция). Българката е шампионка от турнира през 2014-а.