Американското разузнаване е открило посредници, които според него Русия е използвала за предаване на хакнатата кореспонденция на Демократическата партия в САЩ до сайта "Уикилийкс"

Това съобщи Си Ен Ен. Програмата цитира източници от американските държавни структури, имащи достъп до доклада на разузнаването. Той е бил представен снощи на президента Барак Обама. Засега подробности за него не се съобщават. Твърди се, че той ще бъде огласен в понеделник.

Новината идва броени часове, след като директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър и шефът на Агенцията за национална сигурност адмирал (АНС) Майкъл Роджърс потвърдиха обвиненията, заради които Белият дом наложи санкции на Русия и експулсира 35 нейни дипломати. Разузнавателните служби на Вашингтон смятат, че Москва се е намесила в изборния процес, за да помогне на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп да спечели срещу опонентката си от Демократическата партия Хилъри Клинтън.

През лятото бяха хакнати сървърите на Националния демократически комитет (НДК). Още тогава властите в САЩ заподозряха, че Русия стои зад това. Малко по-късно сайтът "Уикилийкс" публикува част от хакнатата електронна кореспонденция между висшите ръководители на партията. Сайтът е основан от Джулиан Асанж, който е издирван от САЩ за разгласяване на тайни и се укрива от години насам в посолството на Еквадор в Лондон.

Миналата седмица Асанж отрече Русия да е давала кореспонденцията на "Уикилийкс".

В руската следа не вярва и новоизбраният президент Доналд Тръмп. Часове преди вчерашното заседания на сенатските комисии той написа в туитър следното:

"Недостойните медии обичат да казват, че съм се споразумял с Джулиан Асанж - грешка. Аз просто казвам това, което казва и той, а хората трябва сами да си изяснят каква е истината. Медиите лъжат, за да направят така, че да изглежда, че съм против "разузнаването", докато в действителност аз съм голям негов почитател!"

Същевременно вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че САЩ са отговорили на руските хакерски атаки не само чрез официални действия във вид на експулсиране на дипломати и въвеждане на нови санкции, но и с "тайни действия".

"Когато преди повече от месец въпросът бе ще отговорим ли на хакерските атаки, казах: ще направим това, когато и както решим. Нещо от това, което сме направили, ще ви бъде известно, а нещо - не. И ние направихме и едното, и другото", каза Байдън пред програмата Пи Би Ес.