Русия започва да намалява военното си присъствие в Сирия, предаде Би Би Си.

Първи ще напуснат района единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" и придружаващата го флотилия от бойни кораби.

Новината обяви ген. Валерий Герасимов - командващ въоръжените сили на Москва. Той допълни, че примирието в арабската република се спазва според данните на ООН.

Русия започна военната си кампания в Сирия на 30 септември 2015 г. Президентът Владимир Путин обяви, че това се прави в съответствие с международните договорености и след като Москва е получила молба за помощ от страна на правителството на Башар Асад.

Бойни руски самолети започнаха да нанасят въздушни удари в Сирия. Според Кремъл те удрят обекти на "Даеш" ("Ислямска държава"), обявена и от Запада за терористична организация. Западните страни обаче твърдят, че често жертви на руските удари стават подкрепяните от него умерени бунтовници и цивилни граждани.

Особено силни бяха нападките към Москва и Дамаск заради правителствената офанзива и превземането на главната бунтовническа крепост Алепо, довело до много цивилни жертви.

Същевременно Москва на няколко пъти укриваше информацията за загинали нейни военнослужещи в Сирия.

Отделно боеспособността на руския флот бе подложена на сериозни съмнения на Запад, след като се оказа, че пистата на борда на "Адмирал Кузнецов" е твърде къса и два самолета паднаха от него - единият при излитане, а другият при кацане. Оказа се също, че двигателите на самолетоносача са пригодени само за студени води и той постоянно пуши.