В Районна прокуратура Пловдив на 06.01.2017 г. е постъпила по компетентност преписка на Софийска районна прокуратура, образувана по депозиран сигнал от Българска национална асоциация „Активни потребители" срещу „Идеал Продукт" ООД, гр.Перущица. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

В прессъобщението си прокуратурата съобщава и името на производителя, и търговската марка - нещо, което от "Активни потребители" по-рано заявиха, че нямат право да кажат.

Сигналът е за това, че след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните" ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта „Класик лютеница" 550 гр., произведена от „Идеал Продукт"ООД, се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид".

Безпокойство избухна, след като от гражданското сдружение съобщиха, че са намерили олеамида, който...

...  Според статии и научни изследвания олеамидът е с упойващи функции, седатив, което означава, че може да води до сънливост. 

От държавното обвинение посочват, че по случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните. Тя е за евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК -  за изготвяне на храни по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

Който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин тури в обръщение такива храни или питиета, се наказва с лишаване от свобода до пет години, гласи въпросният текст от НК.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха с официално становище по случая. От него става ясно, че е извършена проверка във фирмата, произвеждаща въпросната лютеница. Не били открити неразрешени съставки и оцветители. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация.

При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини, както и протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствие на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

От агенцията успокояват потребителите, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване.

От "Активни потребители" обаче твърдят, че съдържанието на олеамид в лютеницата е било доста високо - между 0,1% и 1,0% от продукта.

В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии в Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

"Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са «потенциално опасни». Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве", се казва в становището.

От агенцията съобщават, че приложеният анализ на "Център по биология на храните" ЕООД не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.