Последиците от смъртта на Кари Фишър върху поредицата „Междузвездни войни“ ще бъдат обсъдени от водещи фигури в „Дисни“ в Лос Анджелис идната седмица. Фишър, която почина на 27 декември, е заснела напълно своите части в Епизод VIII, който излиза в края на тази година – включително, очевидно, събирането на принцеса Лея с Люк Скайуокър на Марк Хамил и сина ѝ Кайло Рен, изигран от Адам Драйвър.

Героинята обаче е щяла да има още по-голямо значение в предстоящия филм от поредицата – финалът на трилогията. Снимките за него се планира да започнат в началото на 2018-а, а премиерата да е около Коледа 2019-а.

„Холивуд рипортър“ се позовава на вътрешни източници от продукцията, които заявяват, че сценаристът и режисьор на Епизод IX Колин Тревъроу ще се срещне с изпълнителния продуцент Кейтлийн Кенеди, за да се обсъди какви промени в сценария са нужни. Това пък на свой ред означава, че може да се наложи Райън Джонсън да заснеме отново части от своя Епизод VIII.

Предполага се, че студиото ще е по-малко предпазливо по отношение на обширни корекции в постпродукцията предвид успешния прием на „Rogue One“, за който е известно, че бе презаснет на 40%. Друг ключов елемент от него беше възкресението чрез компютърни ефекти на героя на Питър Къшинг и на принцеса Лея в последната сцена. Този подход може да бъде използван и в обсъждането на сюжета.

Етиката и логистиката, които такъв ход изисква, обаче навярно ще попречат на „Дисни“ да стигне твърде далеч – инцидентно ползване на компютърни възраждания може да се смята за приемливо, но е много малко вероятно да се прибегне до цялостно генерирана компютърна версия на Фишър, която просто изрича репликите на Лея в Епизод IX.

Кари Фишър и майка ѝ Деби Рейнолдс бяха погребани заедно в Лос Анджелис на 6 януари. По-рано тази седмица започна онлайн петиция с призив Лея да бъде призната за „официална“ принцеса на „Дисни“. До момента в нея са събрани близо 55 хиляди подписа.

"Площад Славейков"