Ледът явно влече българина. В случая обаче не става въпрос за мъжко хоро в ледена вода или хвърляне за кръст. Още по-малко за ледени кубчета в напитка.

Петър Стойчев триумфира с титлата на световното първенство по плуване в ледени води - за втори път и точно на Богоявление. В Бургхаузен, Германия, той преодоля разстоянието от 1000 метра с рекорд за своята възраст (40-44 години).

Българинът премина дистанцията за 12 минути и 15 секунди и подобри предишното постижение с близо минута. Температурата на водата беше 2 градуса.

"Конкуренцията бе повече от сериозна, 8 плувци стигнахме до финал и не беше лесно, коментира Стойчев. - През цялото време водата беше ледена, имаше и вятър. Мислех си за награждаването и да чуя българския химн. Това ми даде криле и въпреки тежките условия си казах, че трябва да спечеля точно на днешния празник. Поздравявам всички именици и им пожелавам здраве и щастие."

Петър Стойчев, който е сред най-успелите плувци в историята на този спорт в България, стана №1 в ледени води за ветерани и през миналата година. Той е многократен носител на Световната купа по плувен маратон.