Григор Димитров е на финал на турнира от АТП 250 в Бризбейн, Австралия, след страхотна победа срещу миналогодишния първенец и №3 в света Милош Раонич (Канада) - 7:6(7), 6:2 на полуфинала.

В мача за титлата първата ни ракета ще спори срещу Кей Нишикори (Япония), който по-рано тази сутрин се справи със Стан Вавринка (Швейцария) с аналогичен резултат - 7:6(3), 6:3. Финалът започва в 11:00 часа наше време в неделя.

Григор започна със самочувствие срещу Раонич, не само защото водеше с 2:1 в мачовете между двамата до момента, като не броим и едно отказване на Милош миналата есен пак на полуфинал, но в Пекин. 

Българинът играе много силно в началото на годината и дотук е дал само един сет на съперниците си. Димитров спечели първото си подаване на нула, ала канадецът с черногорски корени показа защо стигаше до финала в Бризбейн в последните две години и е №3 в световната ранглиста.

Двамата без особени затруднения си разменяха сервис геймовете и стигнаха до тайбрек, в който вече си спретнаха драма. Първата ни ракета поведе с 3:0, но Раонич отговори и при 6:5 имаше сетбол, отразен с великолепен форхенд от Димитров. 

Дойде ред на Гришо да поеме инициативата, той получи два сетбола и при втория успя да дръпне в частите - 1:0 след 9:7 в тайбрека.

Вторият сет вървеше по същия начин. При 2:2 обаче Григор направи първия пробив в срещата, след като поведе с 40:15. След като затвърди без особени затруднения за 4:2, това изглежда пречупи един от най-силните в мъжкия тенис.

До края думата имаше само българинът - нов брейк и след това убедително реализиран сервис гейм за 6:2. Втора поредна победа на Димитров срещу ас от топ 10. Българинът за втори път в кариерата си е на финал в Бризбейн след 2013-а, когато остана втори. И на общо десети, като е спечелил 4 титли.

"Това беше най-добрият възможен сценарий за мен като развитие на мача, коментира Григор Димитров. - Посрещах добре, което е много важно срещу Милош. Той беше водач в схемата и е много опасен. Успях да се нагодя по-добре и към вятъра, който се оказа фактор в мача. Сега трябва да си почина, за да съм готов за финала. Кей е много труден съперник. Той се бори винаги докрай и е разнообразен тенисист. Надявам се зрителите да гледат хубав финал в неделя."

"Нямах предпочитания дали Раонич или Димитров да ми е съперник на финала, заяви Кей Нишикори. - И двамата са много добри. Дими започна да играе много добре през миналата година, особено в края на сезона. Мисля, че скоро ще влезе в топ 10. Той е труден опонент."

Нишикори е неудобен съперник за Гришо. И трите им мача досега са спечелени от японеца. За последно се срещнаха в Канада през миналата година - Нишикори спечели с 2:1 сета.

Междувременно Цветана Пиронкова се отказа от участие на турнира в Сидни заради контузия. Първата ни ракета при дамите не доигра срещата от втория кръг на квалификациите срещу Мария Сакари (Гърция) след 3:6, 0:2. Цвети получи травмата по-рано тази седмица в Китай, където отпадна във II рунд.