Руският президент Владимир Путин е разпоредил опити за оказване на въздействие върху хода на президентските избори в САЩ. Целта е била да бъде подкопан демократичният процес в ущърб на номинацията на Демократическата партия Хилари Клинтън. 

Това се казва в доклад на американското разузнаване, цитиран от "Ройтерс", предаде БНР. Според документа Путин и Москва са имали ясни предпочитания към избрания президент Доналд Тръмп. Американските служби смятат, че руското военно разузнаване е използвало сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" и други, за да разпространи придобити имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите.

В документа се посочва обаче, че не е установено руско въздействие върху американските системи за преброяване на гласове. Докладът е изготвен от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп беше запознат с изводите на американските служби, но отказа да посочи Русия като извършител на кибернападенията по време на президентските избори, припомня БНР.