При минус 16 - 18 в България настава ледена епоха. Същото може да се каже за сняг над педя и половина, т.е. - над 30-35 см. Затова и от туристическия портал idi.bg харесахме за вас този материал за 5 от най-студените населени места на планетата.

Както се казва, нека говорим в цифри:

1. Станция North Ice, Гренландия

Най-студеното място в западното полукълбо е Гренландия и по-конкретно северната й част, където на 9 януари 1954 г. е била измерена една от най-ниските температури на Земята – минус 66 градуса.

Измерването е направено в станция Норт Айс, която се намира в средата на острова, на надморска височина 2345 метра. Станцията е създадена от екипа, който е бил част от специализирана британска експедиция, проведена между 1952 и 1954 г. Тя е нещо като контрапункт на друга британска станция, намираща се на другия край на земното кълбо, в Антарктида – Саут Айс.

2. Якутск, Сибир, Русия

Има си хас...

Това адско - според нашите критерии, място е столицата на Република Якутия, разположена в североизточната част на Сибир, която е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Тук живеят над 200 хил. души, които през зимата се борят със средни дневни температури от -40 до -50 градуса по Целзий.

Що се отнася до лятото, жителите на Якутск не могат да се похвалят с привлекателни условия за туризъм – средните юлски температури са едва 19 градуса над нулата. Градът е разположен на западния бряг на река Лена, но през най-суровите зимни месеци реката замръзва до такава степен, че безпроблемно може да се премине от единия до другия й бряг по леда.

Всъщност въпреки постоянните ниски температури животът тук тече нормално – в града има две летища, университет, няколко училища, театри и музеи. Понякога се налага обаче жителите и посетителите на района да оставят двигателите на автомобилите си да работят по цял ден, за да могат да потеглят след това. Сащо така носенето на очила навън е повече от непрепоръчително, тъй като има огромен шанс те да замръзнат върху лицето.

Като скоба - като казахме летище, помните ли този клип отпреди 2 зими - руснаци бутат Ту-134 със замръзнали задкрилки. После си се возят на него, без да се притесняват.

Видеото, което стана суперхит в социалните мрежи, беше от Красноярск при температура -52 градуса.

3. Верхоянск, Сибир, Русия

В същата област на Сибир – отново в рамките на Република Якутия, се намира още едно рекордно студено място - Верхоянск. Градът е на цели 8 дена път от Якутск и лежи вътре в Северния полярен кръг.

В него живеят едва около 1300 души, които се препитават основно с отглеждане на северни елени. Тук няма пътища, а всички автомобили преминават по леда на замръзналите езера. Областта около Верхоянск е много богата на природни богатства, включително злато, но заради ниските температури няма условия за тяхното добиване. Тук средната януарска температура е -49 градуса, температурният рекорд е -72 градуса по Целзий.

Целият район носи прозвището „Пръстенът на смъртта на Сталин”.

4. Оймякон, Сибир, Русия

Още едно населено място от Якутия в списъка – град Оймякон. Най-близкият град оттук е столицата Якутск, която е на... 3 дни път с кола. Според официалните статистики на руските специалисти, това е най-студеното място в цялото Северно полукълбо, с измерен температурен рекорд от 71.2 градуса под нулата (26 януари 1926 г.).

На местния език името Оймякон означава "вода, която не замръзва", като причина за това са горещите минерални извори, които се намират в центъра на града. Местните жители се препитават основно с отглеждането на северни елени, лов и риболов в ледените води.

Част от споменатия по-горе "Пръстен на смъртта на Сталин", в средата на миналия век това е мястото, където диктаторът е изпращал в изгнание политическите си опоненти. Затова и им казват „Лагери на смъртта”.

Средните зимни температури тук са около -45 градуса – нещо, което обикновеният човек трудно може да издържи за дълго време. И докато в Западна Европа един силен снеговалеж може да принуди училищата да затворят врати, то училището в Оймякон обявява неучебни само дните, при които температурата пада под -52 градуса по Целзий.

5. Станцията Восток

Ако за температурния рекорд в Северното полукълбо има няколко града, които се борят за титлата, то в Южното полукълбо лидерът е ясен – Антарктида. Най-ниската температура не само на юг от Екватора, но и на планетата, е документирана от руските екипи на станцията Восток на 21 юли 1983 г. – 89,2 градуса по Целзий под нулата.

През 1996 г. група от руски и британски учени, работещи в станцията, откриват езерото Восток, обявено за най-голямото известно субглациално (намиращо се под леда) езеро в света. То лежи на около 4000 метра под повърхността на ледената покривка и заема площ от 14 000 кв.км.

Извън класацията:

Интернешънъл Фолс, САЩ

Два американски града -  Интернешънъл Фолс (Минесота) и Фрейзър (Колорадо) са отдавнашни конкуренти за титлата на най-студения град в САЩ извън Аляска. И в двата средните годишни температури варират от нула до 2 градуса по Целзий.

Спорът обаче бива решен едва в съда, като титлата официално е присъдена на Интернешънъл Фолс. Тук най-ниската температура е била измерена през 1967 г. – минус 40 градуса по Целзий.