Небостъргач в столичния кв. "Хладилника" може и да има. Разширен състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията даде преди дни "зелена светлина" за строителство на "Парадайз тауър".

55-етажната кула ще заеме ъгъла на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" в непосредствена близост до мол "Парадайз център".

Инвеститорът "Магна МК" (свързан със собствениците на мола) планира изграждането на 215-метров небостъргач на мястото. Първоначалните документи показват, че билдингът е трябвало да бъде на 45 етажа, да достигне 180 м на кота било, а заедно с антената височината да бъде 210 м. Проектът е преработван и при 55 етажа връхната точка на сградата стига 215 м.

Предварителни визуализации на "Парадайз тауър". Първоначалният проект е претърпял промени.

Общинският експертен съвет не одобрява височини, така че тепърва ще стане ясно какъв конкретен проект ще бъде предложен и одобрен. Столичният общинския съвет първо трябва да даде становище за изработване на работен устройствен проект, а издаването на разрешение за строеж ще е на следващи етапи.

Припомняме, че през октомври 2016 г. градустройствените специалисти на Столична община върнаха за доработване проекта за небостъргач на бул. "Черни връх". Забележките бяха свързани с липсата на изследване за визуалната намеса на сградата в градската среда, с липсата на обосновка на транспортния достъп и анализ дали инфраструктурата в района ще издържи бъдещото натоварване. Чуха се и мнения, че там не е мястото за 55-етажна кула.

При новото представяне проектантът на "Парадайз тауър" арх. Мая Йовчева обясни, че обектът няма да скрие гледката към Витоша и, че по света има практика за изграждане на отделни високи сгради извън обособените бизнес ситита. Беше представен анализ, който показа, че пътищата в района са в състояние да поемат увеличения трафик след откриването на небостъргача. Проучването обаче разглежда ситуация с изграден пробив "Тодор Каблешков" (булевард с по три ленти във всяка посока), чието строителство все още не е започнало.

"Парадайз тауър" ще има подземен паркинг, но се предвижда лицата, работещи и посещаващи кулата, да ползват и паркинга на мола в съседство (в момента той не бил натоварен на 100%). Между двете сгради ще има и топла връзка.

Общата разгъната застроена площ (РЗП) на "Парадайз тауър" (надземна и подземна) ще бъде над 100 000 кв. м.

Припомняме, че дни преди Коледа парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Те предвиждат строителството на жилищни и обществени сгради в София с над 20 000 кв. м РЗП да е възможно само при транспортна обезпеченост на мястото. Тоест, ако има инфраструктура (пътища, метро и др.), която позволява обслужването на тези здания.

"Предложението е особено важно за развитието на града. Целта е новото строителство да не блокира цели квартали", обясни пред депутатите главният архитект на София Здравко Здравков.

Преди няколко месеца Здравков издаде разрешение за строеж на небостъргача "Скай форт" (202 м) на бул. "Цариградско шосе", който ще бъде най-високата сграда в България след завършването й. Сегашният първенец е "Капитал форт" (126 м), който е в същата зона на бул. "Цариградско шосе".