Повече от 100 семейства на турски офицери в НАТО и семействата им са поискали убежище в Белгия, след като са били уволнени след неуспелия опит за преврат в Турция през юли м.г., съобщава на уебсайта си всекидневникът "Либр Белжик" в кореспонденция с гриф "ексклузивно".

Те са обвинени от правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че са "терористи", пише изданието. Той се е заканил да ги издири. Трудно е обаче да си представиш, че тези мъже, жени и деца на военни, с които журналисти от вестника са се срещнали в апартамент в предградие на Брюксел, биха могли да бъдат опасни лица, коментира "Либр Белжик".

Напротив, те са военни, възпитани да пазят честта на отечеството, полковници, учили в САЩ, съпруги, жертвали професионалната си кариера да последват съпрузите си в Брюксел и деца на дипломати, които изведнъж се оказват в положение на кандидати за убежище.

В безпрецедентна чистка в армията Ердоган уволни прозападния каймак на турската армия, образован по стандартите на НАТО. Почти 44 % от генералите на страната са уволнени. Според офицерите, с които екипът на "Либр Белжик" се е срещнал, постоянното представителство на Турция в алианса е било буквално обезглавено от чистката. Четиридесет и двама от 53 турски oфицери в главната квартира на НАТО в Брюксел са отстранени; 80 от 100 в европейския генерален щаб са загубили работата си. Като цяло близо 450 от 600 турски позиции в различните бази на НАТО (между които Рамщайн в Германия, Норфолк в САЩ и Неапол в Италия) са били овакантени.

Целта на чистката е да бъдат отстранени всички, които биха могли да не са съгласни с линията на Ердоган и на неговата религиозна и консервативна Партия на справедливостта и развитието (АКП).

"Вечерта на 15 юли бяхме или по бюрата си или в отпуска", обяснява един уволнен полковник, който, както другите, пожелал анонимност поради опасност за сигурността му. "Започвайки от септември, започнахме да получаваме известия за временно отстраняване. Главният списък пристигна на 27 септември. Той засягаше 221 турски военни в НАТО. На 30 септември пристигна втори списък с 240 имена. Не ни казваха защо ни уволняват. Казваха ни само да се върнем, без да ни дават обяснения. Деветнадесет от нас се върнаха. Те бяха хвърлени в затвора".

НАТО има доказателства, че няколко от тях са били изтезавани в затвора, пише вестникът, позовавайки се на вътрешен източник от алианса.  

"Има произволни арести, наказания без съдебен процес. Някои са били изтезавани в затвора. Имаме доказателства за това", е цитиран да казва източникът.

Това е причината повечето от турските офицери в НАТО да решат да останат в Брюксел. Близо 100 от тях, заедно със семействата си, са поискали убежище, тъй като дипломатическите им паспорти изтичат. Получили са оранжева карта, "свидетелство за регистрация", валидно три месеца, в очакване на по-солиден статут.

"Когато отидох в във Федазил (белгийската федерална служба по убежището - б.р.), обяснява полковникът, "ме прие чиновник от кюрдски произход. Той ми каза: "Преди 20 години Турция ме обвини, че съм терорист. Сега е ваш ред".

Това, което най-много шокира офицерите, е обвинението в тероризъм и свързването им с предполагаема нелегална мрежа на богослова Фетула Гюлен, главния противник на Ердоган, който живее в изгнание в САЩ. Президентът го обвинява, че той е зад опита за преврат на 15 юли миналата година. Те отричат да са част от каквато и да е конспирация и смятат, че целта на чистката е да замени военния елит с офицери от редовете на привържениците на АКП. 

"Да се живее така е трудно, разказва съпругата на един от офицерите, която има три деца. "Любимият ви е посочен като терорист. Трябваше да обяснявам на децата им защо баща им плачеше". 

От началото на чистката семейството е напуснало жилището си дадено от щаба на НАТО и се е преместило в отдалечен квартал на турски имигранти, където се укрива. Както мнозина от другите то вярва, че нещата в Турция няма да останат както сега - атентатите, падането на турската лира ще накарат турското население най-сетне да излезе на улични протести, пише вестникът.

"Искаме да върнем честта си", казва цитираната съпруга. "Ние жертвахме живота си за нашето отечество. А сега ни казват сбогом!"

Друга съпруга разбрала за уволнениетона мъжа си, точно когато ѝ открили рак на гърдата. Белгия ѝ е осигурила лечение, след като Турция прекратила здравното ѝ осигуряване.

"Преди да дойда в Белгия, бях социаен асистент", разказва тя. "Занимавах са с бежанци в Турция. Сега се видях със същия статут. Никога не съм си представяла това". 

От септември уволнените са без заплати. Продали са колите си, някои са заменили жилищата си за по-малки, за да преживеят. Разчитат и на солидарност от колегите си от други страни в НАТО.