Ще успее ли Движение "Да, България" да започне обратното броене за българската олигархия? Такава заявка даде Христо Иванов, малко след като бе избран за лидер на партията от нейното учредително събрание днес. Иванов каза още, че "Да, България", няма да е "малка хейтърска партия" и превъзхожда останалите партии с хората, които я учредяват.

"Олигархията не прави партия с метро".

Така Иванов отговори на въпрос възможно ли е "Да, България" да стане заложник на един или друг олигархичен интерес. И разказа, че малко преди началото на заседанието е получил СМС от свой приятел, който му е съобщил, че метрото е било пълно с хора, пътуващи за учредителното събрание. Иванов обърна специално внимание на факта, че нито един от учредителите не е дошъл организирано с автобус, каквато практика има при други партии.

В ранни зори пред залата в столичен мол, където се провеждаше събранието, се изви огромна опашка от учредители. Те чакаха да се регистрират с учудващо за българските стандарти в такива ситуации търпение. Не се чу нито една критика към организаторите, а и те се постараха да се справят максимално добре. Все пак стартът на събранието закъсня с час и половина заради навалицата от желаещи.

От инициативния комитет обясниха, че предварително са се били заявили 700 учредители, но в крайна сметка са дошли над 1200. По-късно стана ясно, че те са от 47 града и 11 държави.

Учредителите представляваха пъстра гледка. Повечето от тях съвсем не се бяха съобразили с обичайния дрес код за подобни събития и не бяха в официални костюми. Някои от тях бяха дошли дори с децата си, тъй като очевидно нямаше на кого да ги оставят. За малчуганите, някои от които достатъчно малки, за да се придвижват само и единствено с пълзене, бе отделен специален кът, в който майките им се грижеха за тях, доколко им позволява обстановката.

Майки и бащи бяха дошли с децата си на партийното събрание, непринудени и в удобни дрехи за мразовит уикенд.

Залата, дарена за ползване от Мануела Малеева, се оказа тясна и мнозина останаха извън нея. За тях бяха предвидени специални екрани, на които да следят събитието, а трима преброители обикаляха коридорите, за да отчитат вота им. Членове на комисията по устава пък събираха предложенията за промени на входа.

"Вие не бяхте ли от раннобудните студенти? И моята дъщеря беше от тях, но не можа да дойде днес".

Такива разговори можеха да се чуят между учредителите. Голяма част от тях тепърва се запознаваха. Стана ясно обаче, че генезисът на партията реално е започнал през 2013 г.  и протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и срещу правителството на Пламен Орешарски като цяло.

Докато се изчкаваше да започне събранието на видостена вървеше мултимедия, съставена от природни и исторически забележителности на България. Един от клиповете пък предсталяваше много думи, сред които свобода и надежда, като сричките "да" бяха специално подчертани - заради аналогията с името на партията.

Организаторите признаха, че повечето хора са успели да дойдат за събранието, въпреки изключително лошото време, тъй като в голяма част от страната пътищата са били почистени.

В речта си при откриването Христо Иванов изтъкна историческата необходимост за създаването на политическа сила от ново поколение. Той не пропусна да разкритикува за пореден път действията на прокуратурата, като я определи като ветропоказател според следващата политическа поръчка.

Особено време бе отделено на устава на партията. Предложенията по него бяха много, но повечето от тях, по препоръка на инициативния комитет, не бяха приети. Едно от предложенията, което бе прието, бе направено от самия Иванов. Според него критерий за членство в партията ще бъде и дали за съответното лице има основателни съмнения за корупционно поведение.

Въпреки че залата се оказа твърде тясна, кворумът на заседанието си беше пълен плътно 8 часа, колкото продължи заседанието.

Не се възприе обаче предложение председателят на партията да може да бъде избиран за не повече от два последователни мандата. Неприемането на този текст, както и факта, че единствената кандидатура за председател бе тази на Иванов и тя бе приета само с 1 глас "въздържал се", наведе на съмнения дали и Движение "Да, България" няма да тръгне по пътя на повечето други партии и няма да бъде прекалено зависима от лидера си. 

Гласуване течеше и вътре в залата, и отвън пред нея, където останаха страшно много делегати. Трима преброители се грижеха за отчитането на вота извън залата.

Според устава членовете на Националната контролна комисия не могат да заемат други партийни постове и да кандидатстват за постове в публичната власт. Единственото им правомощие е да следят за спазването на устава, за доброто поведение на членовете на партията и да вземат отношение при искане за изключване заради действия, засягащи публичния образ на движението.

Първата сериозна партийна задача, с която трябваше да се справят новоизлюпените партийци, бе избирането на национален съвет. В устава бе записано, че членовете на този орган трябва да са поне 50. Постъпилите номинации обаче бяха 105. Това породи продължителен дебат как да се процедира. Имаше предложения за гласуване с интегрална бюлетина, които обаче не бяха приети, тъй като упражняването на вота би продължило много дълго.

Някои делегати заявиха, че събранието би трябвало да се довери изцяло на ръководството и националния съвет да се гласува без номинираните да се представят, но и това не бе прието. След дълги дебати в крайна сметка се прие предложението на инициативния комитет да няма горна граница за броя на членовете.

Всеки от номинираните излезе на сцената и в рамките на 30 секунди се представи. Повечето от тях бяха сравнително млади хора с добри професии - юристи, икономисти, предприемачи, учители, лекари, преподаватели и т.н. Една от номинациите бе оттеглена, а друг се оказа, че не е в залата и бе оттеглен служебно. Срещу Добринка Корчева, журналистка и поетеса, пък се появиха възражения и в крайна сметка нейната кандидатура не бе подкрепена. Не стана ясно каква е точно причината, но остана впечатлението, че Корчева не се представи особено добре, най-малкото защото единствена не успя да се вмести в 30-те секунди и трябваше да бъде подсетена да приключва.

 

 

Така учредителите гласуваха общо 102-ма членове на националния съвет, който предстои да избере изпълнителен съвет. Самият Иванов заяви, че до 1 година ще има национална конференция и тогава изборът на национален съвет ще бъде по-прецизен, защото активът на партията вече ще се познава по-добре.

Събранието продължи почти 8 часа. След неговия край Иванов заяви, че партията ще работи за широк антикорупционен фронт, в който да влязат всички обществени сили, борещи се срещу корупцията. Така той отговори на въпрос дали "Да, България" е отворена за диалог с ДСБ. Преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че неговата партия е готова за подобен диалог и също се обяви за създаване на антикорупционен блок.

"Посоката е ясна, единодействие", заяви Иванов.

И веднага уточни, че "Да, България" е дългосрочен проект със собствена физиономия, който няма "веднага да се прегърне с някого.