Бившият републикански сенатор от Индиана - 73-годишният Дан Коутс, ще бъде номинацията на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп за шеф на разузнаването в САЩ. Новината съобщи АП. 

"Сигурен съм, че сенатор Дан Коутс е правилният избор. Той ясно е показал задълбочените познания и правилна преценка, които са необходими за ръководене на разузнавателната ни общност. Той ще насочва непрестанната бдителност на моята администрация към тези, които се стремят да ни навредят", казва Тръмп.
 

Бившият сенатор коментира, че най-сериозният приоритет в работата му ще е безопасността на Америка. Номинацията а Коутс трябва а бъде одобрена от Сената на САЩ.

Кандидатът за най-високия пост в американското разузнаване е Дан Коутс е посланик на САЩ в Германия от 2001 до 2005 г. по времето на президента Джордж Буш. Коутс е бил сенатор два пъти - единият в периода 1989 - 1999 г. Вторият мандат бе от 2011 и изтече на 3 януари тази година. Той бе член на комисията за разузнаване в институцията. 

Длъжността директор на националното разузнаване на САЩ е учредена след атентатите от 11 септември 2001 г. Работата му е да координира дейността на всички 16 американски разузнавателни агенции като ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност.

Самият Коутс е един от шестимата американски сенатори, които влизат в "черния списък" на Кремъл през 2014 г. със забрана да посещават Русия, след като САЩ наложиха санкции над Москва заради окупацията и анексирането на Крим. С подобна забрана са и трима членове на Белия дом. Тогава Коуст коментира, че за него е чест да бъде санкциониран от Кремъл.

"Франс прес" коментира, че изборът на Коутс за шеф на разузнаването на САЩ би трябвало да успокои всички, които подозират Тръмп в благосклонност към Русия.

Малко по-късно обаче бъдещият държавен глава на САЩ отново изригна със статуси в социалната мрежа Туитър, посветени на отношенията с Москва. Ето какво гласят те:

"Добрите отношения с Русия са хубаво, а не лошо нещо. Само глупави хора или наивници могат да мислят, е лошо. Ние имаме достатъчно проблеми по света и без този. Когато аз съм президент, Русия ще ни уважава много повече, отколкото сега и двете държави, вероятно, ще работят заедно, за да разрешат някои от наистина големите и належащи проблеми и казуси на света".